Ρεπορτάζ: Τόνια Κανελλίδου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγάλο πλήγμα φαίνεται ότι δέχεται ο τομέας των καταλυμάτων, πολυτελών και μη, ακόμα και των πιο δημοφιλών χειμερινών προορισμών λόγω της οικονομικής κρίσης.

Οι κρατήσεις στα πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, αν μάλιστα αναλογιστούμε την εορταστική περίοδο που διανύουμε.

Από την πλευρά τους, οι ξενοδόχοι ποντάρουν στα πακέτα προσφορών, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με εκείνα της προηγούμενης δεκαετίας. Αυτό, όμως, δεν αποτρέπει το ήδη δυσμενές κλίμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την έρευνα που πραγματοποίησε η zougla.gr προκύπτει ότι, παρόλο που οι τιμές σημείωσαν πτώση μέχρι και 40%, σε ορισμένες περιοχές περίπου τα μισά δωμάτια ξενοδοχείων παραμένουν άδεια, με τους ιδιοκτήτες να ελπίζουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Ιωάννινα

Τα Ζαγοροχώρια και το Μέτσοβο είναι από τους πλέον δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς.  

Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, κ. Κώστα Βλάχο, ο οποίος δήλωσε: «Δεν υπάρχει κάτι θετικό για την περιοχή, η κίνηση είναι σε χαμηλά επίπεδα. Αυτά που κινούνται περισσότερο είναι τα 5άστερα καταλύματα, τα οποία πάνε λίγο καλύτερα, λόγω των πολύ μεγάλων προσφορών που κάνουν, η πληρότητά τους όμως δεν υπερβαίνει το 40%. Από την άλλη, στα ξενοδοχεία  μικρότερων κατηγοριών οι κρατήσεις κυμαίνονται γύρω στο 30%, αλλά και αυτό γίνεται λόγω προσφορών».

Σε ό,τι αφορά στις προβλεπόμενες κρατήσεις για την εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά, αυτές βρίσκονται σχεδόν σε μηδενική βάση. Σύμφωνα μάλιστα με την εκτίμηση του κ. Βλάχου, οι κρατήσεις δεν θα φτάσουν στα επίπεδα των προηγούμενων ετών.

Αράχωβα

Άλλος ένας διάσημος χειμερινός προορισμός είναι εκείνος της Αράχωβας, που φαίνεται ότι τα πάει καλύτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τις κρατήσεις και τον κόσμο που αναμένεται να «υποδεχθεί».

Ο πρόεδρος Ξενοδόχων Αράχωβας, κ. Γιάννης Γεωργακός, επισημαίνει ότι η πληρότητα των καταλυμάτων βρίσκεται στο 75%, ενώ κάθε μέρα που περνάει η κίνηση αυξάνεται.

«Πιστεύουμε ότι θα πιάσουμε το 80% σε όλων των κατηγοριών τα καταλύματα μέχρι και την Πρωτοχρονιά, ενώ η εβδομάδα που καταλήγει στη γιορτή των Θεοφανείων έχει ήδη πληρότητα 60%. Πολύ σημαντικό για εμάς είναι πως το χιονοδρομικό κέντρο είναι ήδη ανοικτό και μάλιστα την εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά προβλέπονται έντονες χιονοπτώσεις».

Καλάβρυτα

Η ευρύτερη περιοχή του δεύτερου μεγαλύτερου γεωγραφικά δήμου της χώρας, του Δήμου Καλαβρύτων, μας δίνει το στίγμα της σε ό,τι αφορά στην πληρότητα στα καταλύματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων, κ. Κωνσταντίνο Δαφαλιά, «τα Καλάβρυτα δουλεύουν ακόμα και αυτή την περίοδο με τους Έλληνες τουρίστες, την περίοδο των Χριστουγέννων η πληρότητα έφτασε το 80%, ενώ και για τις μέρες της Πρωτοχρονιάς αναμένονται περίπου τα ίδια ποσοστά. Όλοι οι συνάδελφοι της περιοχής μείωσαν αισθητά τις τιμές τους σε ποσοστό περίπου 30% και αυτό μας βοήθησε, σε συνδυασμό και με το χιόνι που έπεσε στο χιονοδρομικό, να έχουμε ποσοστό κρατήσεων ακόμα και για την περίοδο των Φώτων γύρω στο 70 %, που ναι μεν ακούγεται αρκετά καλό για τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, αλλά δεν αγγίζει τα επίπεδα των τελευταίων ετών»

Υπόλοιπη Ελλάδα

Η αίσθηση που κυριαρχεί, έπειτα από επικοινωνία που είχαμε με ξενοδόχους από άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Δράμα, η Καστοριά, το Καρπενήσι και η Φλώρινα, είναι ότι η κίνηση παραμένει αισθητά μειωμένη σε σχέση με άλλες αντίστοιχες περιόδους παλαιότερων ετών. Από την πλευρά τους, οι επαγγελματίες προσπαθούν να προσελκύσουν κυρίως τον εγχώριο τουρισμό με τα πακέτα προσφορών, ευελπιστώντας ότι θα δελεάσουν ακόμα και εκείνους που -ένεκα κρίσης- έχουν αποφασίσει να περάσουν τις γιορτές στο… σπίτι τους. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης