Οι ιταλικές Αρχές άρχισαν να δέχονται στις ακτές της χώρας τους 140 λαθρομετανάστες, που παρέμειναν για τέσσερις μέρες εγκαταλελειμμένοι στη μοίρα τους, πάνω σε ένα τουρκικό πλοίο κάπου στη Μεσόγειο,  λόγω αντιπαράθεσης με τη γειτονική Μάλτα.

Οι οικονομικοί μετανάστες είχαν διασωθεί από την Πέμπτη, αφότου είχαν ναυαγήσει στα ανοιχτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιταλία αρχικά επέμενε ότι είναι ευθύνη της Μάλτας να τους δεχθεί, αλλά τελικά άλλαξε στάση για «ανθρωπιστικούς λόγους». Έτσι, το πρωί της Δευτέρας έφθασαν οι πρώτοι 30 λαθρομετανάστες στο λιμάνι Εμπεντόκλε στη νότια Σικελία και οδηγήθηκαν σε πούλμαν.

Άλλοι 20, με προβλήματα υγείας, διακομίστηκαν στη Λαμπεντούζα. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας θα έχουν μεταφερθεί όλοι στη στεριά. Όπως λέγεται, η αλλαγή στάσης της Ιταλίας οφείλεται σε παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος συνομίλησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες πληρώνουν δουλεμπόρους για να εξασφαλίσουν μια θέση σε ένα καράβι μαζί με εκατοντάδες άλλους, που ψάχνουν για μία καλύτερη ζωή στις ακτές της Ιταλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συχνά, όμως, τα πλοιάριά τους καταλαμβάνονται ή ναυαγούν και διασώζονται από ψαράδικα ή στρατιωτικά πλοία. 

Διαβάστε επίσης:

Στο έλεός τους δεκάδες λαθρομετανάστες στα ανοιχτά της Ιταλίας, 19 Απριλίου 2009, 14:30

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης