Ο βασιλιάς της Λυδίας, Κροίσος, προμηθευόταν τα ψήγματα χρυσού από τον ποταμό Χρυσορρόα κατά τους αρχαίους Έλληνες, ο οποίος διέρρεε τις Σάρδεις. Ο ποταμός ονομαζόταν Πακτωλός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χιλιάδες χρόνια αργότερα, νότια –νοτιοανατολικά της νήσου Κύπρου, στις θέσεις Αφροδίτη και Λεβιάθαν, η τεχνολογία ανακάλυψε τον νέο Πακτωλό. Πρόκειται για τα δύο μεγαλύτερα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες. Η γεώτρηση «Αφροδίτη» βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου. Ο Λεβιάθαν, το μυθικό τέρας της Βίβλου, βρίσκεται εντός της ΑΟΖ του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις της αμερικανικής εταιρείας «Noble Energy», η οποία έχει αναλάβει την έρευνα για τους υδρογονάνθρακες στο θαλάσσιο οικόπεδο «Αφροδίτη», το κοίτασμα φυσικού αερίου είναι της τάξεως των –τουλάχιστον- 7 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών. Σημαντικότατο εύρημα είναι επίσης η ανακάλυψη και κοιτάσματος πετρελαίου.

Στη θέση Λεβιάθαν το κοίτασμα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, είναι διπλάσιου όγκου από αυτό της Αφροδίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρακολουθήστε τις επίσημες δηλώσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια:

Είναι προφανές πως η επιβεβαίωση των δεδομένων αυτών αναβαθμίζει κατακόρυφα τη γεωπολιτική και γαιο-οικονομική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ εντάσσει τις όλες διπλωματικές ενέργειες και διαδικασίες για την επίλυση του Κυπριακού σε ένα νέο και πρωτόγνωρο πλαίσιο.

Επισημαίνεται πως η Λευκωσία, αφού ανέθεσε την έρευνα σε αμερικανικά συμφέροντα, στη συνέχεια ενέπλεξε στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, εκτός των αμερικανικών συμφερόντων, τα βρετανικά (λόγω Βάσεων) και τα ρωσικά μέσω του κολοσσού «CAZPROM». Σε συνδυασμό με τη γεωστρατηγική σύμπραξη Κύπρου – Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στις γειτνιάζουσες ΑΟΖ των δύο χωρών, η εμπλοκή και των άλλων συμφερόντων στην υπόθεση αυτή θωρακίζει διπλωματικά, στρατιωτικά και οικονομικά το όλο εγχείρημα.

Η Τουρκία εδώ και καιρό κινητοποίησε γη και ουρανό, για να παρεμποδίσει τις εξελίξεις, και τελικά προ διμήνου επιχείρησε να προκαλέσει και ρήγμα ασφαλείας στην περιοχή, αποστέλλοντας ναυτικές δυνάμεις. Μόλις την 21η Δεκεμβρίου τουρκικά πολεμικά άνοιξαν πυρ πολύ κοντά στις θέσεις Αφροδίτη και Λεβιάθαν. Το συμβάν ανακοινώθηκε έπειτα από αρκετές ημέρες, μέσω μια ειδικής ισραηλινής ιστοσελίδας, της οποίας διαχειριστής είναι η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ «Μοσάντ». Λευκωσία και Τελ – Αβίβ απέφυγαν να εκφραστούν δημοσίως για το ζήτημα, αν και ανεπισήμως ελήφθησαν ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, κυρίως από το Ισραήλ βεβαίως, γύρω από τα σημεία των γεωτρήσεων.

Το Τελ – Αβίβ, εν είδει αντιποίνων, ακύρωσε την παράδοση πολεμικού υλικού στην Τουρκία, ύψους 90 εκατ. ευρώ, παρά τη διμερή συμφωνία, η οποία είχε υπογραφεί και κατά ένα μέρος εξοφληθεί.

Διακίνηση των υδρογονανθράκων

Είναι προφανές πως το κεφάλαιο που ανοίγει πλέον και που αφορά στις ευρύτερες στρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή είναι εκείνο της διακίνησης και εμπορίας του φυσικού αερίου κατ’ αρχάς και βεβαίως του κοιτάσματος πετρελαίου που εντοπίστηκε.

Κατά τους ειδικούς αλλά και σύμφωνα με επίσημη μελέτη της Λευκωσίας, το φυσικό αέριο θα πρέπει να μεταφέρεται στο έδαφος της Κύπρου (πλησίον της Λεμεσού) σε ειδικές εγκαταστάσεις, όπου θα πραγματοποιείται η υγροποίησή του, και από εκεί μέσω ειδικών πλοίων στην Κρήτη, ώστε να διοχετευθεί στη δυτική αγορά. Επισημαίνεται πως είναι τεχνικά εξαιρετικά δύσκολη και οικονομικά ασύμφορη η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο στην Κρήτη. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι τεχνικές μελέτες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Λευκωσία αφήνει ένα παράθυρο συνεργασίας, υπό την έννοια μιας ενδεχόμενης εξέλιξης, με την Τουρκία, υπό τον όρο βεβαίως της επίλυσης του Κυπριακού με λύση βιώσιμη και εντός των πλαισίων που έχουν καθοριστεί, διζωνικής ομοσπονδίας κ.λπ.. Η συνεργασία αυτή αφορά στη διακίνηση του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, η οποία βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από την Κύπρο, στοιχείο που μειώνει στο ελάχιστο τη δαπάνη κατασκευής αγωγών. Από την Τουρκία το φυσικό αέριο θα μπορούσε να διοχετευθεί στη Δύση μέσω του αγωγού «Ναμπούκο», ο οποίος διασχίζει την Τουρκία.

Το «παράθυρο» αυτό έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις εντός Κύπρου και Ελλάδος αλλά και στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι η Λευκωσία ξεκαθάρισε πως η όποια ανάλογη προοπτική μπορεί να συζητηθεί μόνον υπό την προϋπόθεση επίλυσης του Κυπριακού, που θα συνεπάγεται και ριζική αλλαγή της στάσης της Τουρκίας έναντι της Κύπρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης