Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια απίστευτη ιστορία η οποία αν και έχει καταγγελθεί στην φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος –για άγνωστους λόγους- δεν έχει διερευνηθεί μέσω επίσημης ΕΔΕ, εμπλέκεται εν ενεργεία αξιωματικός της Υπηρεσίας.

Έγγραφα-ντοκουμέντα που αποκαλύπτει η zougla.gr εμφανίζουν τον Πύραρχο, κ. Στέλιο Παναγιωτόπουλο, Διοικητή της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Π.Σ. (ΥΕΜΠΣ), να πιλοτάρει ελικόπτερο τύπου Super Puma το οποίο ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία της Νιγηρίας μεταφέροντάς το από τη Ρουμανία όπου βρισκόταν για επισκευαστικούς λόγους.

Η συγκεκριμένη ενέργεια η οποία είναι προδήλως παράνομη καθώς δεν επιτρέπεται σε ενεργεία αξιωματικούς να πιλοτάρουν –χωρίς την απαιτούμενη ειδική άδεια- ακόμα και ιδιωτικά εναέρια μέσα, πόσο δε μάλλον ελικόπτερα που ανήκουν σε πολεμικές δυνάμεις άλλων χωρών, πραγματοποιήθηκε την περίοδο που ο εν λόγω αξιωματικός βρισκόταν σε άδεια από την υπηρεσία του επικαλούμενος τα βαφτίσια του παιδιού ενός φίλου του στη χώρα της Αφρικανικής ηπείρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι απορίας άξιο βέβαια πως μπόρεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος να εμφανισθεί ως «υπάλληλος» των επισκευαστών του ελικοπτέρου, ποια εταιρεία «εξυπηρέτησε» η μεταφορά του ελικοπτέρου από τη Ρουμανία μέχρι τη Νιγηρία και εν τέλει αν οι Έλληνες αξιωματικοί της Πυροσβεστικής ενεργούν και εργάζονται παράλληλα ως ιδιωτικοί «πιλότοι» εταιρειών ή ξένων χωρών.

Ακόμα πιο σκανδαλώδης είναι όμως η –ένοχη- σιωπή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Παρόλο που υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εμφανίζονται να έχουν ενημερώσει αρμοδίως τη φυσική ηγεσία του Σώματος, ο Αρχηγός κ. Παναγιώτης Μπονάτσος δήλωσε «πλήρη άγνοια» στη zougla.gr, ενώ από το Γραφείο Τύπου μας ενημέρωσαν «γενικά και αόριστα» ότι διενεργείται έρευνα.

Το οξύμωρο όμως είναι ότι –σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- ακόμα δεν έχει διαταχθεί ΕΔΕ όπως θα έπρεπε να είχε ήδη συμβεί. Ίσως αυτό έχει να κάνει-σύμφωνα με τις «κακές γλώσσες»- και με το γεγονός ότι ο εν λόγω αξιωματικός ετοιμάζεται να αποστρατευτεί τους επόμενους μήνες. Μια πιθανή ΕΔΕ θα «πάγωνε» την αποστράτευσή του με ότι αυτό συνεπάγεται…

Η πτήση και τα ερωτήματα

Ο κ. Στέλιος Παναγιωτόπουλος είναι Διοικητής της ΥΕΜΠΣ παρά το γεγονός ότι η υπηρεσία έχει αποψιλωθεί καθώς οι περισσότεροι από τους εκπαιδευμένους πιλότους έχουν μετατεθεί σε υπηρεσίες γραφείου άλλων μονάδων. Στην ΥΕΜΠΣ υπηρετούν ο κ. Παναγιωτόπουλος και ένας ακόμα αξιωματικός. Δεν είναι όμως εκεί το θέμα.

Πριν από λίγες εβδομάδες -και συγκεκριμένα στις αρχές Νοεμβρίου- ο εν λόγω αξιωματικός αιτήθηκε και πήρε άδεια από την υπηρεσία του με επίσημη αιτιολογία ότι ήθελε να παρευρεθεί σε μια κοινωνική υποχρέωση στη Νιγηρία. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Την ίδια περίοδο ένα ελικόπτερο τύπου Super Puma (με αριθμό νηολογίου ΝΑF 565) που ανήκει στην πολεμική αεροπορία της Νιγηρίας βρισκόταν για επισκευή στη Ρουμανία. Αναμενόμενο ήταν ότι κάποια στιγμή έπρεπε να επιστρέψει στη χώρα της Αφρικής, πράγμα που σήμαινε ότι έπρεπε να βρεθούν και πιλότοι για να το κυβερνήσουν.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι –βάσει των επίσημων στοιχείων- ως κυβερνήτης ο οποίος ενήργησε για λογαριασμό της εταιρείας που παρείχε την τεχνική υποστήριξη και συντήρηση του στρατιωτικού ελικοπτέρου εμφανίσθηκε ο έλληνας αξιωματικός. Από το ρεπορτάζ μάλιστα προκύπτει ότι «προωθήθηκε» από γνωστή εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα μας και έχει ανοικτές παρτίδες με την ελληνική δικαιοσύνη. Κάτι τέτοιο βέβαια μένει να αποδειχτεί και από την «έρευνα» που θα γίνει, εάν φυσικά γίνει…

Ο υψηλόβαθμος αξιωματικός πέταξε, λοιπόν, από το FIR της Ελλάδος αφού πρώτα στάθμευσε για καύσιμα σε Καβάλα και Ηράκλειο Κρήτης.

Από το επίσημο σχέδιο πτήσης που αποκαλύπτει η zougla.gr εμφανίζεται στις 9 Νοεμβρίου να «απογειώνεται» από το Ηράκλειο με προορισμό αεροδρόμιο της Αιγύπτου. Ως συγκυβερνήτες του εμφανίζονται ένας ακόμη έλληνας και ένας ακόμη υπήκοος, άλλης χώρας.

Δείτε το έγγραφο-ντοκουμέντο


Αόριστες απαντήσεις

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι ενήμερη για την υπόθεση εδώ και περίπου 20 ημέρες. Έχει διαβιβάσει μάλιστα την υπόθεση στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος προκειμένου να διεξαχθεί η απαραίτητη έρευνα. Η zougla.gr επικοινώνησε με τον αρχηγό του Σώματος, κ. Παβαγιώτη Μπονάτσο, ο οποίος δήλωσε «άγνοια». Επικοινώνησε και με το γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής το οποίο απάντησε ότι η υπόθεση ερευνάται χωρίς να διευκρινιστεί εάν έχει διαταχθεί ΕΔΕ.

Τα συμπεράσματα δικά σας…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης