Σε νέα εξέταση θα υποβληθεί αύριο στις 10:00 το πρωί ο ηγούμενος Εφραίμ, η κατάσταση της υγείας του οποίου βελτιώνεται σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Καρυών, Κωνσταντίνο Δοκουσλή.

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον διευθυντή του Κ.Υ. ο οποίος ανέφερε ότι αύριο θα μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, χωρίς να διευκρινιστεί εάν η μεταφορά του γίνει με πλωτό μέσο ή ελικόπτερο. Ωστόσο, μας είπε ότι θα γίνει νέα εξέταση στις 10:00 το πρωί για επανεκτίμηση της κατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γραπτή ανακοίνωση αναμένεται πάντως από την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους που συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας επί του θέματος της προφυλάκισης.

Έπειτα από εντολή του εισαγγελέα κ. Παπαματθαίου και του αστυνομικού διευθυντή Χαλκιδικής κ. Παπουτσή, αστυνομικοί φρουρούν από το Σάββατο τον Εφραίμ, που βρίσκεται κλινήρης στο κελί του.

Οι εξελίξεις αναμένεται να απασχολήσουν την Ιερά Κοινότητα κατά τη σημερινή τακτική συνεδρίαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανορθόδοξη… στήριξη πολιτικών και εκκλησιαστικών προσώπων

Αιφνιδίως, πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Κ. Μητσοτάκης και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, διά του εκπροσώπου Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., παρέσχεσαν στήριξη στο πρόσωπο του υπόδικου ηγουμένου. Παράλληλα, με εντολή του προέδρου του ΛΑΟΣ στη Μονή μετέβη σήμερα ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του κόμματος, Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, σχολιάζοντας -κατά πληροφορίες- την τροπή της υπόθεσης, εξέφρασε τον σεβασμό του προς τον θεσμό της Δικαιοσύνης αλλά και τον προβληματισμό του για τη χρονική στιγμή, δηλαδή προ των εορτών των Χριστουγέννων, που ελήφθη η απόφαση.

«Την ουσία της υπόθεσης δεν τη γνωρίζω και σέβομαι την ελληνική Δικαιοσύνη. Όμως, είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος, όπως άλλωστε και κάθε χριστιανός, με τη χρονική συγκυρία της έκδοσης του βουλεύματος προφυλάκισης του ηγουμένου της Ι. Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ ανήμερα των Χριστουγέννων. Και ο νοών νοείτω» φέρεται να σχολίασε σε στενούς συνεργάτες του.

Ως «πλήγμα για την ορθοδοξία» χαρακτήρισε το ένταλμα σύλληψης του Εφραίμ ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ενώ και ο μητροπολίτης Μεσογαίας, Νικόλαος, τάχτηκε υπέρ του Εφραίμ.

Οι αντιδράσεις στη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις στη Ρωσία μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κρίνει προφυλακιστέο τον ηγούμενο Εφραίμ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Η απόφαση είναι «αβάσιμα σκληρή» και «αποκλειστικά πολιτικού χαρακτήρα» δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ο πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, γραμματέας του Συνοδικού Τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων, αρμόδιος για τις διορθόδοξες σχέσεις.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε ότι μπορεί να σχετίζεται και με την πρόσφατη επίσκεψη του ηγουμένου στη Ρωσία, συνοδεύοντας την Τίμια Ζώνη.

Oι θέσεις των Κύπριων ιεραρχών 

Δύο Κύπριοι ιεράρχες σχολίασαν με διαφορετικό τρόπο την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την προφυλάκιση του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου.

Ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε ότι όσοι επέλεξαν να ακολουθήσουν τον μοναχικό βίο «δεν πρέπει να ασχολούνται με δραστηριότητες οι οποίες τους αποπροσανατολίζουν από τον στόχο τους και σκανδαλίζουν τον κόσμο».

Αποπροσανατολίζουν και σκανδαλίζουν επίσης οι «άμεσες δοσοληψίες, οικονομικές, εμπορικές και κτηματικές, όπως και η περιφορά ιερών κειμηλίων ανά τον κόσμο με έμμεσο στόχο το κέρδος» πρόσθεσε.

Αντίθετα, ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την απόφαση κατά του ηγουμένου Εφραίμ. Διερωτήθηκε, μάλιστα, «αν στην Ελλάδα έλυσαν τα υπόλοιπά τους προβλήματα και κινδυνεύουν από τον γέροντα Εφραίμ».

Ο Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος προέρχεται από τη Μονή Βατοπεδίου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι από τη δοκιμασία που περνά ο ηγούμενος Εφραίμ «θα διέλθει λαμπρότερος και αγιότερος».

Την ίδια ώρα, βέβαια, ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια διάφορα γκρουπ σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για τη στήριξη του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης