Οι κηδείες πέντε στρατιωτικών οι οποίοι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν την παραμονή των Χριστουγέννων συνέβαλαν να υπάρξει εκ νέου έντονος διάλογος σχετικά με τη συμμετοχή της Πολωνίας στον πόλεμο στην ασιατική χώρα εναντίον των Ταλιμπάν.

Ο Γιάνους Πάλικοτ, ηγέτης του αντιεκκλησιαστικού, φιλελεύθερου Κινήματος Πάλικοτ, κάλεσε η Πολωνία να αποσύρει αμέσως τις ένοπλες δυνάμεις της από το Αφγανιστάν. «Έπρεπε να είχε γίνει πολύ καιρό πριν», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Δημοκρατική Αριστερή Συμμαχία, άλλο ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, κάλεσε να επανεξεταστεί ο ρόλος της Πολωνίας στο Αφγανιστάν. «Ο θάνατος πέντε στρατιωτών μας είναι ένας άλλος λόγος που αυτή η αποστολή θα έπρεπε να τερματιστεί», δήλωσε ο Γιάνους Ζέμκε, στέλεχος του κόμματος και ευρωβουλευτής.

Το κυβερνών κόμμα Πλατφόρμα Πολιτών και το κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης [αξιωματική αντιπολίτευση] αμφότερα επιμένουν ότι η Πολωνία οφείλει να συμμορφωθεί με το σχεδιασμό του NATO, βάσει του οποίου η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από το 2014, και τονίζουν ότι η απόφαση να αποσυρθούν οι πολωνικές δυνάμεις δεν μπορεί να ληφθεί υπό το κράτος της συγκινησιακής φόρτισης.

Πολωνοί σχολιαστές υποστήριξαν ότι οι Ταλιμπάν -οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη για την ενέργεια-προέβησαν στην επίθεση αυτή ώστε να συμπέσει με τα Χριστούγεννα για να μειώσουν ακόμα περισσότερο την υποστήριξη των πολιτών στον πόλεμο στις δυτικές χώρες, ειδικά στην Πολωνία, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι πιστοί καθολικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση, που έγινε με έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό την Τετάρτη, είχε τον βαρύτερο απολογισμό για την πολωνική στρατιωτική αποστολή αφότου αναπτύχθηκε στο Αφγανιστάν.

Η Πολωνία εισφέρει 2.500 στρατιωτικούς στην Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) υπό την διοίκηση του NATO, στην οποία συμμετέχει από το 2002. Ως σήμερα, ο συνολικός απολογισμός των απωλειών των πολωνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν ανέρχεται σε 36 νεκρούς.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης