Από την Κρήτη έως τον Έβρο και από την Κέρκυρα έως την Ρόδο οι Έλληνες γιορτάζουν τη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, το Πάσχα με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Έθιμα και παραδόσεις αναβιώνουν σε κάθε γωνιά της χώρας.

Υπαίθριες σούβλες στήνονται πρωί πρωί για το ψήσιμο του οβελία, με τη συνοδεία παραδοσιακή μουσικής, ένα έθιμο που αφορά όλη την Ελλάδα. Όμως κάποιες περιοχές έχουν τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας «ζωντανεύει» ένα έθιμο, που πηγάζει από τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821. Ο λεγόμενος διαγωνισμός των “μπουλουκιών”. Οι συμμετέχοντες, με παραδοσιακές ενδυμασίες και οπλισμένοι με σαΐτες, δηλαδή με χαρτονένιους σωλήνες γεμάτους μπαρούτι, επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο, στο γήπεδο του Μεσσηνιακού.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με γλέντι στην κεντρική πλατεία του χωριού γιορτάζει το Μορφοβούνι, (παλιά Βουνέσι), το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα της ορεινής Καρδίτσας και της λίμνης Πλαστήρα. Το απόγευμα κάτοικοι και επισκέπτες χορεύουν τον «διπλό χορό» ή «χορό της αγάπης» όπως τον ονομάζουν.

ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Το πιο χαρακτηριστικό έθιμο της πόλης, είναι το πολύ γνωστό και μοναδικό “Πάσχα της Λιβαδειάς”, καθώς αναβιώνει το έθιμο του “λάκκου”. Πριν ξημερώσει οι κάτοικοι ετοιμάζουν ξύλα για τη φωτιά. Ένας, κάνοντας το σταυρό του, βάζει φωτιά στο σωρό με τη λαμπάδα της Αναστάσεως. Οι φλόγες αγκαλιάζουν το σωρό. Με ραντίσματα νερού και συχνό χτύπημα με ένα μακρύ ξύλο, η θράκα είναι έτοιμη για να ψηθούν τα αρνιά. Το ίδιο γίνεται σε όλους τους “λάκκους” και ανεβαίνουν οι καπνοί, αναρίθμητοι και πυκνοί, σε τέτοιο βαθμό, που σκεπάζουν τον ήλιο.
Οι φωτιές είναι έτοιμες και τα αρνιά τοποθετούνται στους “λάκκους”. Το γύρισμα των αρνιών και το γλέντι διαρκεί μέχρι το απόγευμα, το οποίο συμπληρώνεται με τη συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων και με την καύση των πυροτεχνημάτων

ΤΡΙΠΟΛΗ

Την Κυριακή του Πάσχα η Τρίπολη σκεπάζεται από τον καπνό που δημιουργούν οι φωτιές από τις αμπελόβεργες, που ανάβουν αμέσως μετά την τελετή της Ανάστασης στην πλατεία Άρεως προκειμένου να «γίνει η θράκα» για να αρχίσει τα ξημερώματα το σούβλισμα των αρνιών ο δήμος Τρίπολης. Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, αρχίζει το μεγάλο γλέντι στην πλατεία όπου ζωντανεύει το έθιμο της κλεφτουριάς, προσφέροντας ο δήμος σε ντόπιους κι επισκέπτες εκτός από σουβλιστό αρνί, το φημισμένο τριπολιτσιώτικο κρασί ”μοσχοφίλερο” και το γλέντι με παραδοσιακά συγκροτήματα κρατά ως αργά το απόγευμα.

ΚΥΘΝΟΣ

Το πιο εντυπωσιακό έθιμο του νησιού είναι αυτό της “Κούνιας”. Την Κυριακή του Πάσχα, στην πλατεία του νησιού, στήνεται μία κούνια, στην οποία κουνιούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Αυτός ή αυτή που θα κουνήσει κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για γάμο.

ΠΑΤΜΟΣ

Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ πριν από την Ανάσταση, το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε ηρωικό εξάμετρο με κώντιο και την Κυριακή του Πάσχα στις 3 το απόγευμα, στο Μοναστήρι της Πάτμου γίνεται η 2η Ανάσταση κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες και από τον ηγούμενο μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης