Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μια από τις πιο συχνές σεξουαλικές δυσλειτουργίες που εμφανίζεται σε άνδρες κάθε ηλικίας. Παρά τη συχνή εμφάνισή της, δεν είναι το ίδιο συχνή η διάγνωση της. Η υποδιάγνωση της πρόωρης εκσπερμάτισης, οφείλεται μερικώς στο στίγμα και τη ντροπή που συνοδεύουν την κατάσταση, καθώς και στην περιορισμένη γνώση σχετικά με τη θεραπευτική της αντιμετώπιση.

Για την αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση, είναι απαραίτητη η διάγνωση που θα καθορίσει του ακριβείς θεραπευτικούς στόχους. Η ικανότητα λοιπόν, να διαγνώσει κανείς με ακρίβεια την πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή διαχείρισή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση που εξέτασε τον τρόπο εκτίμησης και διάγνωσης της πρόωρης εκσπερμάτισης, κατέληξε σε 7 βασικά βήματα:

1. Λήψη ιστορικού γενικής και σεξουαλικής υγείας

2. Ταξινόμηση της κατάστασης με κριτήριο την πρώτη της εμφάνιση (πρωτοπαθής, ή δευτεροπαθής), τον χρόνο εκσπερμάτισης (για παράδειγμα πριν την είσοδο στον κόλπο, ή λίγο μετά) και τον τύπο της (εάν εμφανίζεται σε κάθε ερωτική πράξη με κάθε σύντροφο, ή εάν σχετίζεται η εμφάνιση με συγκεκριμένη σύντροφο ή κατάσταση)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3. Περιγραφή της κατάστασης από την πλευρά του συντρόφου και καθορισμός της επίδρασης της πρόωρης εκσπερμάτισης στο ζευγάρι

4. Εξέταση πιθανής συνύπαρξης άλλων σεξουαλικών δυσλειτουργιών με πιο συχνή τη στυτική δυσλειτουργία.

5. Κλινική εξέταση των σεξουαλικών οργάνων και αντανακλαστικών του άνδρα.

6. Διερεύνηση των αιτιολογικών παραγόντων – οργανικών, ενδοκρινικών, νευρολογικών και ψυχοσεξουαλικών-,με σκοπό τον καθορισμό των αιτίων της πρόωρής εκσπερμάτισης.

7. Συζήτηση των θεραπευτικών επιλογών, με σκοπό την ανεύρεση της πιο κατάλληλης παρέμβασης σύμφωνα πάντα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των δύο συντρόφων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως μια καλύτερη κατανόηση του σωστού τρόπου διάγνωσης της πρόωρης εκσπερμάτισης, καθώς και η ευρεία χρήση μιας δομημένης διαγνωστικής προσέγγισης, μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Πηγή: onlinelibrary.wiley.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης