Ισχυρό ήταν το πλήγμα που δέχθηκε χθες το δολάριο, λόγω του ράλι που ακολούθησαν οι επενδύσεις ρίσκου. Η χθεσινή μεταβλητότητα δεν προκαλεί εντύπωση. Ωστόσο, εντύπωση θα προκαλούσε μια επίμονη έκθεση των επενδυτών σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου.

Βρισκόμαστε προς την εκπνοή του 2011, σε εορταστική περίοδο όπου και μειώνεται η συμμετοχή των επενδυτών στις κεφαλαιαγορές, με τους επενδυτές να απέχουν, αναμένοντας την επιστροφή της ρευστότητας στις αγορές με το νέο έτος. Στην απομάκρυνση των επενδυτών συμβάλλει, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, και η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις αγορές, η οποία ενθαρρύνεται προς το τέλος του έτους, λόγω μεταβλητότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επομένως, ο μειωμένος όγκος συναλλαγών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για να αμφισβητήσουμε τη διατήρηση της συγκεκριμένης τάσης ρίσκου, εκτός αν προκύψει κάτι εντυπωσιακό, ώστε να της δώσει διάρκεια.

Αυτό που θα μπορούσε να ενισχύσει το ρίσκο το επόμενο 24ωρο είναι οι πράξεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΕΚΤ (LTRO). Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν τη λήξη των ομολόγων τους το 2012 και την αύξηση του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου. Συνήθως όλα τα προγράμματα στήριξης επιδρούν θετικά στις αγορές. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η εμπιστοσύνη των αγορών.

Όταν η ΕΚΤ ανακοινώσει τα αποτελέσματα της ανταπόκρισης των τραπεζών στα 3ετή δάνεια, η αγορά θα αποφασίσει αν αυτά είναι ενθαρρυντικά για την αποκατάσταση της σταθερότητας ή αν αποδεικνύουν τη δεινή θέση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

EUR- Κέρδη έναντι των νομισμάτων χρηματοδότησης

Σήμερα οι αναλυτές αναμένουν την ανταπόκριση των ευρωπαϊκών τραπεζών στις τριετείς πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ. Έντονη είναι η συζήτηση αν η παροχή ρευστότητας θα βοηθήσει τις αγορές. Για να ανιχνεύσουν την επιρροή αυτού του αποτελέσματος, αρκεί να δουν αν η αντίδραση της αγοράς ήταν θετική ή αρνητική. Παρ’ όλα αυτά, οι ευρύτερες συνθήκες δεν είναι πρόσφορες για να διατηρηθεί μια αισιόδοξη αντίδραση. Υπενθυμίζεται ότι χθες η Fitch προειδοποίησε ότι η αξιολόγηση ΑΑΑ του EFSF εξαρτάται από τη Γαλλία, ενώ έθεσε υπό παρακολούθηση τις γαλλικές, ιταλικές και ισπανικές τράπεζες.

NZD- Αναμένοντας το ΑΕΠ γ’ τριμήνου

Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας ενισχύθηκε χθες παράλληλα με τα δολάρια Αυστραλίας και Καναδά. Σήμερα τα βλέμματα στρέφονται στην ανακοίνωση του ΑΕΠ γ’ τριμήνου, η οποία αναμένεται θετική και είναι πιθανό να προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη στο νόμισμα.

GBP- Κέρδη με το βλέμμα στα πρακτικά της BoE

Δύσκολες είναι οι οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η βρετανική οικονομία, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να βρίσκεται σε χαμηλά τριών ετών. Αν εξαιρέσει κανείς τις οικονομικές συνθήκες, η στερλίνα θα μπορούσε να τις παραβλέψει σε αυτή τη συνεδρίαση, στρέφοντας την προσοχή της στις πράξεις LTRO της ΕΚΤ.

JPY- Προβληματίζει η σταθερότητα του γιεν

Η ισοτιμία USD-JPY έχει την τάση να διαπραγματεύεται σε στενό εύρος και έπειτα να σημειώνει απότομη μεταβολή. Σε περιόδους χαμηλής συμμετοχής των επενδυτών στις αγορές, θα μπορούσε να βρει πρόσφορο έδαφος μια παρέμβαση της BoJ στην αγορά συναλλάγματος.

CAD- Στα χνάρια του χρυσού το δολάριο Καναδά

Η απόδοση του δολαρίου Καναδά μπορεί να μην είναι συγκρίσιμη με τις αποδόσεις των δολαρίων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Ο Καναδάς έχει επενδυτικά οφέλη από την παραγωγή εμπορευμάτων και τις εξαγωγές. Αν και οι τάσεις ρίσκου κυριαρχούν στις αγορές, δεν θα πρέπει να παραβλέψουν τον παραπάνω συσχετισμό.

ΧΡΥΣΟΣ- Παίρνει «μορφή» η ανάκαμψη του χρυσού

Ο χρυσός διαγράφει τις σημαντικές απώλειες που σημείωσε το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου. Η διατήρηση του χρυσού σε αυτά τα επίπεδα θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα ρευστότητας στις αγορές.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης