Ο διορισμός του νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Σκόπια Φίλιπ Ρίκερ μπλοκαρίστηκε από δύο γερουσιαστές που, όπως ανακοίνωσαν, δεν συμφωνούν με την πολιτική της απερχόμενης κυβέρνησης Μπους στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας.

Στις 23 Ιουνίου και καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο υποψήφιος Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια είχε ταχθεί υπέρ της άμεσης ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αφού σύμφωνα με τον ίδιο η ονομασία δεν θα έπρεπε να αποτελεί κριτήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πρόβλημα της συνεχιζόμενης ανθελληνικής προπαγάνδας από την πλευρά της ΠΓΔΜ, με χάρτες που δείχνουν τη γειτονική χώρα μέχρι τον Όλυμπο, ο κ. Ρίκερ απάντησε πως τέτοιου είδους προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και από τις δύο πλευρές, γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαία η εξεύρεση λύσης για την απάλειψη τέτοιων προβλημάτων.

Οι απαντήσεις του υποψήφιου Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια δεν ικανοποίησαν τους γνωστούς για τις φιλελληνικές τους θέσεις γερουσιαστές – ένας εκ των οποίων είναι ο Μπομπ Μενέντεζ – που μπλόκαραν το διορισμό του στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ.

Η κίνηση των δύο γερουσιαστών προκάλεσε αντιδράσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που έκανε λόγο για «ευθεία παρέμβαση» στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μενέντεζ είχε προειδοποιήσει την Κοντολίζα Ράις με επιστολή του ότι, αν δεν υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας, θα μπλοκάρει την ανανέωση της διπλωματικής αποστολής στα Σκόπια.

 «Θα μπείτε στο ΝΑΤΟ», λένε στα Σκόπια οι Αμερικάνοι 

Την ίδια ώρα, από τα Σκόπια, η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ροζμαρί Ντι Κάρλο, δήλωνε πως δεν υπάρχει ξεχωριστό αμερικανικό σχέδιο ή πρόταση για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

Μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, η ίδια δήλωσε πως η ΠΓΔΜ δεν θα πρέπει να απογοητευτεί αν μέχρι τις 9 Ιουλίου δεν επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας και η χώρα δεν λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Το ζήτημα της ονομασίας είναι ένα δύσκολο ζήτημα και για την Μακεδονία και για την Ελλάδα. Όμως, στη διάρκεια είδαμε ότι οι δύο πλευρές συζητούν και σταδιακά προσεγγίζουν τις θέσεις τους. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητος ο συνεχής διάλογος και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευελιξία από τις δύο πλευρές», συμπλήρωσε η κ. Ντι Κάρλο. 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης