Την κλιμάκωση της καταστολής στην Λευκορωσία, έναν χρόνο μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές στις οποίες νικητής ανακηρύχθηκε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, τόνισε σε χθεσινή του δημόσια παρέμβαση, ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ. Ειδικότερα, υπενθύμισε ότι το βράδυ των εκλογών της 19ης Δεκεμβρίου 2010 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Μινσκ εκ των οποίων οι 700 που συνελήφθησαν ύστερα από βίαιη επίθεση της Αστυνομίας, καταδικάσθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και βρίσκονται κρατούμενοι στις φυλακές.

«Ανάμεσα στους καταδικασθέντες βρίσκονται μέλη των αντιπολιτευόμενων πολιτικών κομμάτων που συμμετείχαν στις εκλογές, όπως ο Αντρέι Σανίκοβ, ο Ντμίτρι Ούσε και ο Νικολάι Στάτκεβιτς, που εκτίουν ήδη ποινές κάθειρξης πάνω από πέντε χρόνια σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Πολλοί από αυτούς κακοποιήθηκαν ενώ όσοι από αυτούς προχώρησαν σε απεργία πείνας έχουν ήδη σοβαρά κλονισμένη υγεία καθώς δε διαθέτουν την απαιτούμενη ιατρική περίθαλψη», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπό καθεστώς πίεσης και κάτω από συστηματική παρακολούθηση ήταν και οι εκπρόσωποι των οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Λευκορωσία», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του κέντρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Viasna» και Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Άλες Μπιαλιάτσκι, συνελήφθη τον Αύγουστο και καταδικάστηκε σε τεσσεράμισι χρόνια φυλάκιση, δήμευση της περιουσίας και σ’ ένα βαρύ πρόστιμο, που ισοδυναμεί με πάνω από 50.000 ευρώ.

«Η Λευκορωσία είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που εξακολουθεί να εφαρμόζει την θανατική ποινή και δεν πληρεί καμία από τις προϋποθέσεις για να γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης», επεσήμανε επίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης