Δικαίωμα του παιδιού είναι να τρέφεται από τους γονείς του, αλλά και να παίζει, να δραστηριοποιείται και να συζητά μαζί τους. Κάθε ηλικία μπορεί να καταλάβει αυτό που λέγεται, ανάλογα με τον τρόπο που λέγεται.

Οι γονείς οφείλουν να αφιερώνουν περισσότερο από το χρόνο τους με τα παιδιά. Ειδικά τις μέρες αυτές τις γιορτινές, για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, θα φτιάξουν γλυκά, θα στολίσουν το σπίτι, θα φτιάξουν όμορφα τα δώρα, ακόμη θα δουν θεάματα γιορτινά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την εποχή αυτή, με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, γονείς φτιάξτε κρυφά λίγα μεγάλα στολίδια, τυλίγοντας τσαλακωμένο χαρτί σαν μπάλα, με αλουμινόχαρτο! Μετά, τα παιδιά σας ας ζωγραφίσουν, χρωματίσουν και κόψουν το στολίδι τους από το χαρτόνι.

Με απλά υλικά- κορδέλα περιτυλίγματος χρησιμοποιημένη, κόκκινο χρώμα, σχεδιασμένο και κομμένο χαρτόνι, ύφασμα από παλιό ρούχο- δημιουργείστε στολίδια για το σπίτι και δέντρο από όλη την οικογένεια– ευκαιρία να γεμίσει συναίσθημα και γιορτή, η ψυχή τού καθένα.

Στο 2χρονο παιδί που πάει σε ένα μαγαζί, αντί να τραβήξετε το στολίδι που κρατά, λόγω αδυναμίας πληρωμής, καλύτερα να πείτε: «Σπίτι μας, έχουμε τόόόσο μεγάλες μπάλες!». Μετά, η προσοχή του εύκολα αποσπάται και συμφωνεί σε κάτι άλλο που του δείχνετε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το 3χρονο παιδί, στην ίδια περίπτωση της άρνησης, περιγράψτε περισσότερα χαρακτηριστικά για τα στολίδια στο σπίτι «που ήρθαν φέτος με μαγικό τρόπο!».

Και με ανάλογο τρόπο μπορούμε να «ξεγελάσουμε» κάθε ηλικίας παιδί. Βέβαια, τα μεγαλύτερα, καλό είναι να ακούσουν και λίγες πληροφορίες για τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής «που έχουν όλοι οι Έλληνες», για τον περιορισμό των εξόδων. Ουσιαστικό ρόλο παίζει η εξήγηση και η ανάλυση της έννοιας των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Καθίστε δίπλα στο στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο του σπιτιού, πάνω στο χαλί, γονείς- φίλοι- παιδιά κάθε μέρα και παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, εξιστορείστε οι μεγάλοι τα παλιά, τα δικά σας παιδικά χρόνια.

Τις μέρες αυτές, τρώει όλη η οικογένεια μαζί. Το σπιτικό φαγητό όσο φτωχικό κι αν είναι, είναι αναντικατάστατο. Συζητήστε για την πίτα που θα ζυμώσετε, για το τσουρέκι, τα μελομακάρονα και την λιτή μεσογειακή διατροφή με όσπρια, λάδι, γάλα και φρούτα.

Η συμμετοχή των παιδιών στη χορωδία του σχολείου ή της περιοχής προσφέρει ασφάλεια λόγω συμμετοχής σε ομάδα, έκφραση μέσα από το τραγούδι, βίωση των Χριστουγέννων, συνεννόηση, επικοινωνία και διάλογο με τον γονιό.

Οι στολισμένες πλατείες, τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα στις γειτονιές, οι προβολές ταινιών και οι γιορτές στα Πολιτιστικά Κέντρα είναι ευκαιρία για υπερπήδηση της σύγχρονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Και να είστε σίγουροι ότι αυτές τις γιορτές, όλες οι παραπάνω προτάσεις είναι το καλύτερο δώρο από τους γονείς στα παιδιά τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης