Σίγουρα δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από τον ερχομό ενός νέου μέλους στην οικογένεια. Η γέννηση ενός δεύτερου παιδιού είναι ένα πολύ χαρμόσυνο γεγονός για εσάς τους γονείς, αλλά οπωσδήποτε θα προκαλέσει προσωρινή αναταραχή στις ισορροπίες της οικογένειας, μέχρι να βρεθούν οι νέοι «χώροι» και ρόλοι για το κάθε μέλος.

Θα πρέπει να είστε, όμως, προετοιμασμένοι ότι το πρώτο παιδί σας θα περάσει μια περίοδο που θα το ζορίσει λίγο ή πολύ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο παιδάκι σας, που έχει απολαύσει όλο αυτό τον καιρό τα «προνόμια» και την προσοχή του μοναχοπαιδιού, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να αισθανθεί την ίδια χαρά με εσάς.

Πώς νιώθει το πρώτο παιδί

Το πρώτο παιδάκι σας, ιδιαίτερα όταν είναι μικρό, έχει τη φυσιολογική εγωκεντρικότατα της ηλικίας του, η οποία τώρα βάλλεται έντονα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο μέλος της οικογένειας έρχεται ξαφνικά και απορροφά μέρος της φροντίδας, της προσοχής και του χρόνου των γονιών, ενώ συχνά οι ανάγκες του προηγούνται από του μεγαλύτερου παιδιού. Αυτό είναι δύσκολο να το καταλάβει ένα μικρό παιδί και έτσι το μεταφράζει συχνά ως έλλειψη αγάπης από τους γονείς του.

Προετοιμασία για τον ερχομό του δεύτερου μωρού

Η αντιμετώπιση της ζήλειας έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν γονείς φροντίσουν να προετοιμάσουν κατάλληλα το πρώτο παιδί λίγο καιρό πριν από τον ερχομό του δεύτερου.

Με απλά λόγια, σαν παραμύθι, μπορείτε να πείτε στο παιδί ότι θα έχει σε λίγο καιρό νέο αδελφάκι. Εμπλέξτε το στη διαδικασία της εγκυμοσύνης, αφήστε το να χαϊδεύει την κοιλιά σας και πάρτε το μαζί σας στον υπέρηχο, όπου θα δει μια «φωτογραφία» του μωρού που μεγαλώνει στην κοιλιά της μαμάς.

Καθησυχάστε το, λέγοντας ότι πάντα θα είναι αγαπητό και ξεχωριστό για εσάς. Πείτε του ότι η αγάπη των γονιών απλώς μεγαλώνει και για το άλλο παιδάκι και πως όση αγάπη του έχετε δεν θα είναι λιγότερη!

Χρησιμοποιήστε τη φαντασία του και συζητήστε τι θα μπορεί να κάνει το παιδί με το αδελφάκι του όταν μεγαλώσει λίγο, π.χ. να παίζουν μαζί.

Είναι πολύ σημαντικό να μη συνδεθεί ο ερχομός του νέου μωρού με μεγάλες αλλαγές στη ζωή του πρώτου παιδιού. Γι’ αυτό, εάν θέλετε να το βγάλετε από την κούνια για να την έχετε διαθέσιμη για το νέο μωρό, κάντε το πολύ νωρίτερα και πριν αναφέρετε το νέο μωρό.

Γενικά, έχετε υπ’ όψιν σας ότι αυτή η περίοδος είναι μεταβατική και λίγο δύσκολη για όλους, γι’ αυτό φροντίστε να μην απαιτείτε από το πρώτο παιδί σας να ζήσει ταυτόχρονα άλλες αλλαγές, όπως μετακόμιση, ξεκίνημα σε παιδικό σταθμό, εκπαίδευση για την τουαλέτα κ.λπ..

Αυτά καλό είναι να γίνουν είτε πολύ νωρίτερα είτε πολύ αργότερα από τον ερχομό του μωρού.

Πηγή: mamakid

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης