Επίσκεψη στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.) πραγματοποίησε η τρόικα, με στόχο την καταγραφή των θέσεων του ελληνικού εμπορίου σχετικά με τους τρόπους και τις λύσεις που προτείνει ο εμπορικός κόσμος στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την Ε.Σ.Ε.Ε., κατά τη χθεσινή συνάντηση, η ηγεσία του ελληνικού εμπορίου διατύπωσε με ξεκάθαρο και σαφή τρόπο τις θέσεις των Ελλήνων εμπόρων: τη σημασία επιβίωσης και ενίσχυσης της ελληνικής εμπορικής επιχειρηματικότητας, κάτι που, όπως τόνισε, συνδέεται άρρηκτα με τη διατήρηση της απασχόλησης, την ανάγκη για ένα σταθερό Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, τη μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. και την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τρόικα επισημάνθηκε πως το 2011 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (2010) η απασχόληση στο εμπόριο μειώθηκε κατά 28.260 άτομα, ενώ η απασχόληση στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκε περίπου κατά 270.650 άτομα.

Τονίσθηκε, δε, πως, σύμφωνα με τον δείκτη που διαμορφώθηκε από την έρευνα των κλειστών επιχειρήσεων σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, από τις 324.000 εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν το 2008, επιβίωσαν τον Αύγουστο του 2011 οι 255.000, έκλεισαν δηλαδή οι 68.000 από τον Ιανουάριο του 2009.

Αναφορικά με το ζήτημα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε. κ. Βασίλης Κορκίδης, αφού πρώτα ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφαρμόσιμο, επανέλαβε τη θέση της Ε.Σ.Ε.Ε. για τριετές «πάγωμα» των μισθών πρόταση που θα δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας και στον κόσμο της εργασίας. Τέλος, υπενθύμισε ότι το θέμα αυτό αποτελεί ζήτημα διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, επεσήμανε ότι το ελληνικό εμπόριο είναι μοχλός ανάπτυξης και οι προσπάθειες της Ε.Σ.Ε.Ε. είναι να αναπτύξουν όλη την αλυσίδα του ελληνικού εμπορίου του εισαγωγικού, του εξαγωγικού, του χονδρεμπορίου, του λιανεμπορίου και του διακομιστικού εμπορίου.

Σύμφωνα με την Ε.Σ.Ε.Ε., η εμπορική χωροταξία θα βοηθήσει τη δημιουργία open malls ή street malls στα κέντρα των πόλεων και θα αποτρέψει πολλές εμπορικές επιχειρήσεις από το να βάλουν λουκέτο.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης