Αποτελεσματικότητα και καλύτερη ποιότητα ζωής

Μία πρόσφατη βιβλιογραφική ανασκόπηση διερεύνησε την αποτελεσματικότητα του διακοπτόμενου ανδρογονικού αποκλεισμού σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες παγκοσμίως και στην Ευρώπη. Σήμερα η θεραπεία του ολικού ανδρογονικού αποκλεισμού δεν σχετίζεται με τον χειρουργικό ευνουχισμό, ο οποίος το 1941 αποτελούσε τη θεραπεία πρώτης γραμμής για τον καρκίνο του προστάτη.

Παρά την πρόοδό της, η θεραπεία ολικού ανδρογονικού αποκλεισμού έχει παρενέργειες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, όπως είναι οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες, οι εξάψεις, η κόπωση κ.τ.λ..

Επιπρόσθετα, η καταστολή των ανδρογόνων φαίνεται να προκαλεί μια αλλαγή στο φαινότυπο των βλαστοκυττάρων. Από ανδρογόνο-εξαρτώμενος γίνεται μη ανδρογόνο-εξαρτώμενος. Η αλλαγή αυτή πραγματοποιείται σχετικά γρήγορα μετά την έναρξη της θεραπείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη διακοπή της θεραπείας πριν από την αλλαγή, θα μπορούσε να επιτευχθεί η ορμονική αποκατάσταση, ενώ παράλληλα τα κύτταρα θα μπορούσαν να παραμείνουν ευαίσθητα στην επανέναρξη της θεραπείας.

Η στρατηγική λοιπόν του διακοπτόμενου ανδρογονικού αποκλεισμού είναι η εναλλαγή διαστημάτων χορήγησης με διαστήματα διακοπής, με στόχο να γίνει καλύτερα ανεκτή η θεραπεία από τον ασθενή και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο διακοπτόμενος ανδρογονικός αποκλεισμός είναι το ίδιο αποτελεσματικός με τον συνεχόμενο. Παράλληλα είναι καλύτερα ανεκτός και παρουσιάζει πλεονεκτήματα αναφορικά με τον τρόπο ζωής, σε σχέση με τον συνεχόμενο.

Σημαντική είναι η επίδραση των διαστημάτων διακοπής στην αποκατάσταση της σεξουαλικής ικανότητας.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η αποτελεσματικότητα της διακοπτόμενης θεραπείας επιβεβαιώνεται από μελέτες την τελευταία 20ετία και δεν θα έπρεπε να αποτελεί πλέον αντικείμενο διερεύνησης.

Υπάρχουν ωστόσο ελλιπή δεδομένα αναφορικά με το κατά πόσο μπορεί η διακοπτόμενη θεραπεία να αποτρέψει ή να αναστρέψει τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές του ολικού ανδρογονικού αποκλεισμού.

Τα μέχρι σήμερα ερευνητικά ευρήματα αναδεικνύουν τον διακοπτόμενο ανδρογονικό αποκλεισμό ως θεραπεία έγκυρη και αποτελεσματική σε ασθενείς με μη μεταστατικό καρκίνο προστάτη. Οι ασθενείς αυτοί έχουν αυξημένη πιθανότητα επιβίωσης, με αποτέλεσμα να τίθεται άμεσα το ζήτημα της ποιότητας ζωής. Η διακοπτόμενη μορφή της θεραπείας φαίνεται να βελτιώνει τις παραμέτρους που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής και οι οποίες πλήττονται κατά τη συνεχόμενη θεραπεία, χωρίς εκπτώσεις στην αποτελεσματικότητά της αναφορικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Πηγή: medicalnewstoday


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης