Ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet, αναφέρει ότι ο Δαρβίνος και η θεωρία του περί εξέλιξης των ειδών έπεσαν θύματα διαδικτυακής… λογοκρίσίας στην Τουρκία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στην Τουρκία από τα τέλη του περασμένου μήνα επιβλήθηκε από την κυβέρνηση στους πολίτες η επιλογή ανάμεσα σε δύο επίπεδα πρόσβασης: «οικογενειακό» ή «για παιδιά». Το περιεχόμενο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι εν λόγω κατηγορίες ελέγχεται από την Τουρκική Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα «φιλτραρίσματα» που έχουν γίνει απαγορεύεται η πρόσβαση σε ανατρεπτικό πολιτικό περιεχόμενο, στην πορνογραφία, ή σε σελίδες που δεν σέβονται τις αξίες του τουρκικού κράτους.

Η Hürriyet λοιπόν αποκάλυψε ότι σε πολλούς διαδικτυακούς ιστότοπους που αφορούν την εξέλιξη των ειδών η πρόσβαση ήταν αδύνατη για ορισμένους χρήστες του Ίντερνετ, όσοι δηλαδή έχουν επιλέξει το παιδικό προφίλ.

Λίγο μετά την αποκάλυψη η κυβέρνηση απομάκρυνε τα επίμαχα φίλτρα, ωστόσο επιστήμονες και ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων ανησυχούν για τη στάση του κράτους έναντι του Δαρβίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης