Μετά από 150 ώρες κινηματογραφικών προβολών, 15 κινηματογραφικά εργαστήρια και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων ολοκληρώνεται απόψε το βράδυ στις 20:00, με την απονομή των Βραβείων, στο θέατρο Απόλλων του Πύργου, το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η 11η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio.

Για μια ολόκληρη εβδομάδα η πρωτεύουσα του νομού Ηλείας πλημμύρισε με κινηματογραφιστές και κινηματογραφόφιλους από 6 έως 86 χρονών από όλες τις γωνιές της γης. Περισσότεροι από 10.000 θεατές –περίπου το 70% παιδιά και νέοι μέχρι 20 ετών- παρακολούθησαν 327 ταινίες σε 7 κινηματογραφικές αίθουσες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έντονη, αν και περιορισμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια για λόγους οικονομικούς, ήταν η παρουσία των ξένων προσκεκλημένων. Περισσότερα 60 παιδιά και συνοδοί ταξίδεψαν στον Πύργο από την Ιταλία, την Σερβία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ουγγαρία, την Λιθουανία, την Αγγλία, την Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, Ολλανδία, την Φινλανδία και τη Ρωσία.

Το θέατρο Απόλλων και το Συνεδριακό Κέντρο του Πύργου, το Cine Cinema της Αμαλιάδας, το Δημοτικό Κινηματογράφο της Γαστούνης, ο Κινηματογράφος Άστρον των Λεχαινών, το Δημοτικό Σχολείο της Ζαχάρως και το Δημοτικό Σχολείο Κουτσοχέρας, καθώς και ακόμη 16 χώροι φιλοξένησαν τις εκδηλώσεις της διοργάνωσης.

Στο σύνολο του προγράμματος προβολών, 43 ταινίες από 26 χώρες διαγωνίστηκαν στο 14ο Φεστιβάλ, 15 ταινίες παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο των παράλληλων προβολών και 269 ταινίες από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, εκ των οποίων 71 ήταν φέτος οι ελληνικές συμμετοχές, διαγωνίστηκαν στην 11η Camera Zizanio.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κινηματογραφικά εργαστήρια παρακολούθησαν περίπου 200 άτομα και στις κριτικές επιτροπές συμμετείχαν 50 παιδιά.

Λίγο πριν τη τελετή λήξης, στις 17:00 στο Συνεδριακό Κέντρο, θα προβληθούν όλες οι ταινίες που πραγματοποιήθηκαν από τους συμμετέχοντες στα εργαστήρια κατά τη διάρκεια της φετινής κινηματογραφικής εβδομάδας.

Χιλιάδες μαθητές από 63 σχολεία του νομού Ηλείας παρακολούθησαν τις προβολές του Φεστιβάλ και σε περίπου άλλα 15 σχολεία οργανώθηκαν στο χώρο τους από το Φεστιβάλ διάφορες εκδηλώσεις – κινηματογραφικά εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις, επισκέψεις συγγραφέων κλπ. – τις οποίες εκτιμάται ότι παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 μαθητές

Εντυπωσιακός ο αριθμός –ξεπέρασε φέτος τα 100 άτομα- των εθελοντών, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βοήθησαν στη πραγματοποίηση του Φεστιβάλ. Εκπληκτική η προσφορά της ομάδας των φοιτητών του τμήματος Πληροφορικής & ΜΜΕ καθώς και άλλων φοιτητών από το ΤΕΙ Πάτρας Παράρτημα Πύργου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης