Βρετανοί δικαστές αποφάσισαν τη Δευτέρα ότι η τελική ετυμηγορία σχετικά με την έκδοση ή μη του ιδρυτή του ιστοτόπου «WikiLeaks» στη Σουηδία θα πρέπει να ληφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, μετέδωσε το Associated Press.

Η υπόθεση αφορά σε κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση και κακοποίηση δύο πρώην εθελοντριών του διάσημου ιστότοπου, τον Αύγουστο του 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Νομίζω ότι είναι η σωστή απόφαση και είμαι ευγνώμων. Ο μακροχρόνιος αγώνας της δικαιοσύνης για μένα και για πολλούς άλλους συνεχίζεται», τόνισε ο κατηγορούμενος μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του δικαστηρίου.

Ο Julian Assange, που ζει στη Βρετανία από τη σύλληψή του στη χώρα τον Δεκέμβριο του 2010, έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι η ποινική του δίωξη κρύβει πολιτικά κίνητρα.

Το 2010 ο Wikileaks είχε δημοσιεύσει 391.832 διαβαθμισμένα αμερικανικά έγγραφα για τον πόλεμο στο Ιράκ και 77.000 διαβαθμισμένα επίσημα έγγραφα του Πενταγώνου για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, καθώς και 250.000 τηλεγραφήματα ανάμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. και 270 αμερικανικών διπλωματικών αποστολών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον η ομάδα υπεράσπισής του έχει 14 ημέρες για να ασκήσει και τυπικά έφεση, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να φύγει από την ευρωπαϊκή χώρα ως τις αρχές του 2012.

Αν και είχε φυλακιστεί για εννιά ημέρες μετά τη σύλληψή του, απελευθερώθηκε με εγγύηση, μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα του 2010 και έκτοτε ζει στην κατοικία ενός εύπορου υποστηρικτή των «Wikileaks» στην ανατολική Αγγλία.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης