Δύο παρεμβάσεις από το βήμα της Βουλής έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να απαντήσει στα λεγόμενα του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργου Καρατζαφέρη αναφορικά με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ως προς την προσφυγή της ΠΓΔΜ.

«Ένα είναι το βασικό δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η επίκληση και άρα ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Αυτή η απαράβατη αρχή που καθοδηγεί τις ενέργειές μας και νομιμοποιεί την στάση μας, έχει και ορισμένες συνέπειες γιατί πρέπει να αναλαμβάνουμε και την υποχρέωση σεβασμού των αποφάσεων, των οργάνων της Διεθνούς Κοινότητας και πρωτίστως οφείλουμε να σεβόμαστε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που είναι βασικός πυλώνας της διεθνούς κοινότητας και της διεθνούς νομιμότητας», είπε μεταξύ άλλων στην πρώτη του παρέμβαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εγώ από τη σημερινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, […] θα συγκρατούσα ένα στοιχείο συνοπτικό αλλά καίριο του σκεπτικού της απόφασης: Το Δικαστήριο καλεί τις δύο χώρες, να συνεχίσουν την προσπάθεια να ανευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για το ζήτημα του ονόματος και φυσικά αυτή η λύση σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και την εντολή που έχει ο κ. Νίμιτς θα είναι μια λύση για κάθε χρήση και έναντι πάντων (erga omnes) και άρα αυτή είναι η μείζων σύσταση και η βασική υπόδειξη που απορρέει από την σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

«Και κάτι άλλο προκύπτει από την απόφαση αυτή: Ότι στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το μέτωπο ή το πεδίο αν θέλετε του εσωτερικού πολιτικού λόγου», επεσήμανε στη συνέχεια, ενώ τόνισε: «Συμφωνώ, λοιπόν, με τον […] κ. Καρατζαφέρη, πως η Ελλάδα υπερήφανη, αξιοπρεπής, εθνικά ανεξάρτητη, με κόκκινες γραμμές […]».

Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επαναλαμβάνω, μια είναι η κατεύθυνση που δίνει η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου: Η καλόπιστη συμμετοχή σε μια διαδικασία διαβουλεύσεων, για την αναζήτηση κοινά αποδεκτής λύσης έναντι πάντων και για κάθε χρήση. Αν οι φίλοι και γείτονές μας παρεξηγήσουν το περιεχόμενο της απόφασης, δεν θα ωφελήσουν τον εαυτό τους, ούτε την προοπτική πλήρους ενσωμάτωσης της χώρας τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς[…]», επεσήμανε κατά τη δεύτερη παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών.

«Έχει, λοιπόν, πολύ μεγάλη σημασία και εμείς κινούμενοι υπεύθυνα και προσεκτικά, όχι για λόγους εσωτερικής πολιτικής χρήσης και κατανάλωσης, αλλά έχοντας την αίσθηση πώς μας παρακολουθεί η ιστορία, να δούμε τι είναι αυτά που κρίθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, γιατί και εμείς προβάλαμε πάρα πολλά επιχειρήματα και επικαλεστήκαμε πάρα πολλά περιστατικά τα οποία αξιολογήθηκαν από την πολυσέλιδη αυτή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Μάλιστα επεσήμανε πως «η συζήτηση περί του ονόματος των Σκοπίων συνδέεται με την συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Και γι’ αυτό η άσκηση της οικονομικής πολιτικής και η εφαρμογή μιας υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής, δεν είναι μόνο σωστική και υπεύθυνη για την οικονομία αλλά και για την εξωτερική πολιτική και για την αμυντική θωράκιση της χώρας».

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Διαβάστε επίσης Πρότεινε το δημοψήφισμα για την ονομασία της ΠΓΔΜ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης