Εκτός της ιδρυτικής πράξης της Κοινότητας Λατινοαμερικανικών και Καραϊβικών Κρατών (CELAC) έμειναν οι Η.Π.Α. και ο Καναδάς, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής συναντήθηκαν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, προκειμένου να καταλήξουν στο σχέδιο ίδρυσης της CELAC, μιας νέας παναμερικανικής ένωσης που στόχο έχει τη σύσφιξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων στην αμερικανική ήπειρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ένωση θα αριθμεί συνολικά 33 μέλη και πρωτοστάτης της προσπάθειας είναι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Hugo Chavez. Σε κοινή τους ανακοίνωση η οποία εξεδόθη μετά την ολοκλήρωση των επαφών το Σάββατο, ξεκαθάρισαν ότι η νέα Ένωση θα καταπολεμήσει την οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη και άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

«Βάζουμε εδώ τα θεμέλια της μελλοντικής μας ενότητας, ανεξαρτησίας και ανάπτυξης. Η νέα Ένωση θα βοηθήσει τη Λατινική Αμερική να ξεφύγει από τον έλεγχο των Η.Π.Α.», τόνισε ο «οικοδεσπότης» Hugo Chavez.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του ηγέτη της Κούβας, Raul Castro.

«Για πρώτη φορά, έχουμε έναν οργανισμό για τη δική μας Αμερική. Και αν λειτουργήσει, εάν επιτύχει, θα μπορεί να θεωρηθεί ως το σημαντικότερο γεγονός των δύο αιώνων ημιαυτονομίας μας», τόνισε.

Ωστόσο οι περισσότεροι ηγέτες εστιάστηκαν στην καταπολέμηση των ναρκωτικών και στις κλιματικές αλλαγές.

«Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θα πρέπει να μπορούν να στηριχθούν στους γείτονές τους προκειμένου να μπορέσουν να αναπτυχθούν οικονομικά», εξήγησε από την πλευρά της η πρόεδρος της Βραζιλίας, Dilma Rousseff.

«Χώρες όπως η δική μου έχουν αναπτύξει το τελευταίο χρονικό διάστημα τις εμπορικές τους δραστηριότητες εξαιτίας του “τυφώνα” που χτύπησε τα ανεπτυγμένα κράτη», τόνισε ο πρόεδρος της Κολομβίας, Juan Manuel Santos.

Η επόμενη συνάντηση της CELAC είναι προγραμματισμένη μέσα στο 2012 και θα γίνει στη Χιλή.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης