Η στυτική δυσλειτουργία παραδοσιακά συνδέεται με την αγγειακή ανεπάρκεια. Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «British Journal of Urology», αποκαλύπτει πως άνδρες με σημαντικού βαθμού περιφερειακή νευροπάθεια συχνά αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) αλλά και αποτυχία ανταπόκρισης σε αγωγές με αναστολείς φωσφοδιεστεράσης τύπου-5 (PDE-5).

Στην έρευνα συμμετείχαν 90 άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 54 έτη (το 10% ήταν νεότερο των 40 ετών και το 2.2% μεγαλύτερο των 70 ετών). Καρδιαγγειακά νοσήματα υπήρχαν στο 30% των ανδρών, ευρήματα νευροπάθειας στο 16%, σακχαρώδης διαβήτης στο 15.9% και ψυχοπαθολογία στο 7.3% αυτών. Στο 11.1% του δείγματος δεν αναγνωρίστηκε κανένας από τους γνωστούς για ΣΔ παράγοντες κινδύνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνδρες της έρευνας συμμετείχαν σε πολλαπλά εργαστηριακά τεστ αξιολόγησης της νευροφυσιολογίας τους (ηλεκτρομυογράφημα πυελικού εδάφους κ.λπ.), ενώ απάντησαν τόσο στο ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της στυτικής λειτουργίας IIEF-5 (International Index of Erectile Function) όσο και στο αντίστοιχο για τις νευροπάθειες NSS (Neuropathy Symptom Score).

Πολυνευροπάθεια βρέθηκε στο 38% των ανδρών. Αυτό το ποσοστό είχε χαμηλό σκορ (όσο χαμηλότερο το σκορ, τόσο μεγαλύτερη η βαρύτητα της νόσου) στο ερωτηματολόγιο της νευροπάθειας, ενώ σημείωσε χαμηλό σκορ και στο ερωτηματολόγιο για τη στυτική λειτουργία. Όλοι αυτοί χρειάστηκαν εξειδικευμένη θεραπεία για τη ΣΔ (ενδοπεϊκές ενέσεις, τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης).

Μέχρι τη δημοσίευση αυτής της έρευνας, η συσχέτιση της περιφερειακής νευροπάθειας με τη ΣΔ είχε υποτιμηθεί, αλλά από τα αποτελέσματα ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο στην αξιολόγηση των νευρολογικών παθήσεων του πυελικού εδάφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο υπογράφει ο Θ. Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης