Έκκληση απηύθυνε στο Ισραήλ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την πλευρά των Παλαιστινίων. Ο κ. Πανέτα ζήτησε επίσης από το Ισραήλ να «άρει την απομόνωσή του στη Μέση Ανατολή».

«Δυστυχώς, τον τελευταίο χρόνο, έχουμε δει την απομόνωση του Ισραήλ από τους παραδοσιακούς εταίρους ασφάλειας στην περιοχή να αυξάνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, στη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσιγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Πανέτα οι πρόσφατες αλλαγές στην ηγεσία χωρών όπου διαδόθηκε η «Αραβική Άνοιξη» αποτελούν για το Ισραήλ μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την βελτίωση της περιφερειακής ασφάλειας, προσεγγίζοντας χώρες με τις οποίες έχει κοινά συμφέροντα προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως τις Τουρκία, Αίγυπτο και Ιορδανία.

O Πανέτα επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας του στην ισραηλινή ασφάλεια και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Σημειώνεται ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που είχαν ξεκινήσει με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, ναυάγησαν πριν ένα χρόνο, αφότου ο Νετανιάχου αρνήθηκε να παρατείνει το δεκάμηνο μορατόριουμ για την κατασκευή εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης