Κρατώντας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για λήψη μέτρων προς τη βελτίωση των σχέσεων με την Κούβα, ο Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να άρει τους περιορισμούς στα ταξίδια και τα εμβάσματα προς την Κούβα από Κουβανο-αμερικανούς με οικογένεια στο νησί, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα προτίθεται επίσης να επιτρέψει την υποβολή αιτήσεων αμερικανικών εταιριών τηλεπικοινωνίας για την έκδοση αδειών στην Κούβα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε χαρακτηριστικά: “Ο πρόεδρος Ομπάμα διέταξε σήμερα μία σειρά από μέτρα προς όφελος του κουβανικού λαού, προκειμένου στηρίξει την ελπίδα τους να χαίρουν των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων και να καθορίζουν ελεύθερα το μέλλον της χώρα τους. Ο πρόεδρος πιστεύει πως το μέτρο που ελήφθη σήμερα θα κάνει αυτόν τον στόχο πραγματικότητα”.

Ωστόσο, το σημαντικότερο «αγκάθι» στις σχέσεις ΗΠΑ και Κούβας που είναι το αμερικανικό εμπάργκο εμπορίου δε φαίνεται ότι θα βρίσκεται μέσα στη δέσμη μέτρων βελτίωσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Κουβανο-αμερικανοί δικαιούνται να επισκέπτονται την πατρίδα τους μόνο μία φορά κάθε τρία χρόνια, ενώ η συνολική διάρκεια του ταξιδιού δεν μπορεί να υπερβεί τις δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τους περιορισμούς που είχε επιβάλλει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, το 2004.

(Πρώτη καταχώρηση: 13 Απριλίου, 21:47)

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης