Το 2009, λίγες ημέρες πριν από τον σεισμό στη Λ’ Άκουιλα, ο οποίος ισοπέδωσε πολλά χωριά και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους, κάποιοι είδαν μια ολόκληρη αποικία φρύνων να εγκαταλείπουν το «σπίτι» τους, μια μικρή λίμνη στην ιταλική πόλη.

Μήπως τα αμφίβια είχαν προαισθανθεί κάτι; Αυτή τη θεωρία μελετούν ερευνητές της NASA και του βρετανικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιστεύουν ότι η πίεση των πετρωμάτων στον φλοιό της Γης είχε ως αποτέλεσμα να απελευθερωθούν πριν από τον σεισμό σωματίδια, τα οποία προκάλεσαν κάποια αντίδραση κατά την επαφή τους με τα υπόγεια ύδατα. Ζώα που ζούσαν σε αυτά, όπως οι φρύνοι, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε τέτοιες μεταβολές και συνεπώς είναι πιθανό να «αντελήφθησαν» τον επικείμενο σεισμό.

Οι φρύνοι της Λ’ Άκουιλα δεν είναι άλλωστε το πρώτο παράδειγμα ασυνήθιστης δραστηριότητας ζώων πριν από σεισμό, αν και είναι ίσως το μοναδικό που κατεγράφη την ώρα που συνέβαινε. Η Ρέιτσελ Γκραντ από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Βρετανίας έτυχε να μελετά τη συγκεκριμένη λίμνη, παραμονές του σεισμού, στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της. «Ήταν πολύ ξαφνικό» λέει, αναφερόμενη στην παρατήρησή της. «Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες οι φρύνοι από 96 που ήταν σχεδόν εξαφανίστηκαν» προσθέτει.

Η NASA δεν άργησε να επικοινωνήσει μαζί της. Ερευνητές της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας μελετούσαν τις χημικές μεταβολές που λαμβάνουν χώρα όταν τα πετρώματα δέχονται μεγάλες πιέσεις, ενώ αναρωτιούνταν εάν μια τέτοια μεταβολή πυροδότησε τη φυγή των φρύνων, επηρεάζοντας τη χημική σύνθεση της λίμνης, όπου ζούσαν και αναπαράγονταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης