Η πολύκροτη υπόθεση Εργκένεκον “άναψε φωτιές” στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, μια βδομάδα πριν από τις “βουλευτικές εκλογές” της ερχόμενης Κυριακής.

Το θέμα ανακίνησε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και “πρωθυπουργός” του ψευδοκράτους, Φερντί Σογιέρ, καθώς σύμφωνα με αναλυτές θέλει να την εκμεταλλευτεί προεκλογικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και αυτό, διότι η υπόθεση Εργκένεκον φαίνεται να στρέφεται κατά του βασικού του αντίπαλου, Ντερβίς Έρογλου, αρχηγού του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, και του ιστορικού ηγέτη των τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Έρογλου έρχεται πρώτο με διαφορά από το κόμμα του Σογιέρ, ο οποίος στηρίζει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο Σογιέρ βρήκε την ευκαιρία να αξιοποιήσει ένα 26σελίδο έγγραφο, που βρέθηκε κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του πρώην προέδρου της τουρκικής Συντεχνίας “Μετάλ Σεν”, Μουσταφά Οζμπέκ, ο οποίος συνελήφθη στις 22 Ιανουαρίου 2009 στην Άγκυρα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για την Εργκένεκον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο έγγραφο αποκαλύπτεται ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχε τεθεί κάτω από το μικροσκόπιο των Μυστικών Υπηρεσιών, ότι συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για το πρόσωπό του και ότι οι πληροφορίες αυτές διαβιβάζονταν μυστικά στους στρατιωτικούς διοικητές. 

Στο έγγραφο αποκαλύπτονται και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, όπως ότι η οργάνωση κατάφερε να βάλει άνθρωπό της μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα.

Τονίζεται ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς είναι “αναξιόπιστος” και αναφέρεται ότι “δεν είναι κατάλληλος για τις περιόδους που θα ακολουθήσουν”.

Όπως φαίνεται από το έγγραφο, τα μέλη της Εργκένεκον είχαν αποφασίσει αντί του Ντενκτάς να υποστηρίξουν τον Έρογλου, “που διέθετε τα χαρακτηριστικά προσόντα”.

Το περιεχόμενο του εγγράφου τού Μουσταφά Οζμπέκ δόθηκε στη δημοσιότητα από τον πρόεδρο του ΡΤΚ, Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ.

Ο Σογιέρ ανέφερε ότι πρόσφατα πήρε τα έγγραφα αυτά μέσω των επίσημων Αρχών, αλλά οι Αρχές της Τουρκίας δεν υπέβαλαν αίτημα για διεξαγωγή έρευνας.

Ο Σογιέρ είπε ότι από τα έγγραφα συνάγεται ότι παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα, τόσο του Ντενκτάς όσο και του Ταλάτ και πρόσθεσε ότι πρέπει να διερευνηθούν πάρα πολλά θέματα.

Το θέμα δεν φαίνεται να τελειώνει και όλοι αναμένουν να δουν πώς θα επηρεάσουν τις εκλογές τα έγγραφα, που ανήκουν στον Οζμπέκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης