Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δεσμεύτηκε σήμερα ότι η χώρα του θα συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα παρά τις νέες κυρώσεις που της επέβαλαν οι Δυτικές δυνάμεις, που κατηγορούν την Τεχεράνη ότι αναπτύσσει πυρηνικά όπλα.

Όπως δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ σε ομιλία του στην πόλη Πακντάστ, νότια της Τεχεράνης, το Ιράν δεν θα υποχωρήσει ούτε στο ελάχιστο από τα δικαιώματά του σε ό,τι αφορά στο πυρηνικό του πρόγραμμα. «Έχουμε πει πολλές φορές και θα το ξαναπούμε για άλλη μια φορά: δεν έχουμε ατομική βόμβα, δεν θέλουμε ατομική βόμβα και δεν χρειαζόμαστε ατομική βόμβα», υπογράμμισε ο ιρανός πρόεδρος. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν δύο ημέρες αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και ο Καναδάς επέβαλαν μονομερείς κυρώσεις στο Ιράν μετά την δημοσιοποίηση έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ η οποία ανέφερε πως η Τεχεράνη έκανε δοκιμές σε σχέδια για την κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς. Οι Δυτικές δυνάμεις το αμφισβητούν και επιβάλλουν μια σειρά κυρώσεων προκειμένου να πειθαναγκάσουν την Τεχεράνη να αναστείλει το πρόγραμμά της. «Πώς μπορούμε να αποδείξουμε ότι δεν έχουμε κάτι που δεν υπάρχει; Είναι σαν να αποδεικνύεις ότι κάποιος είναι αθώος – είναι η άλλη πλευρά που πρέπει να αποδείξει ότι είναι ένοχος», υπογράμμισε ο Αχμαντινετζάντ μιλώντας σε χιλιάδες υποστηρικτές του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης