Ο Μιτ Ρόμνεϊ, ένα από τα φαβορί για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2012, δήλωσε σε τηλεμαχία με τους αντιπάλους του χθες, στην Ουάσινγκτον, ότι οι Η.Π.Α. θα πρέπει να διατηρήσουν μια παρουσία στο Αφγανιστάν και δεν θα πρέπει να «γυρίσουν την πλάτη σε αυτή την περιοχή».

«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτό που συμβαίνει σε αυτή την περιοχή του κόσμου» είπε ο Ρόμνεϊ, πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, στο ντιμπέιτ για την εθνική ασφάλεια, στην οποία συμμετείχαν και οι οκτώ υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια «υπερβολικά ταχεία αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων θα έθετε σε μεγάλο κίνδυνο τις πολύ μεγάλες θυσίες που έγιναν» τόνισε και συμπλήρωσε «η Αμερική δεν πρέπει να υποχωρήσει».

Ο Ρόμνεϊ τάχθηκε υπέρ της διατήρησης στο Αφγανιστάν μιας δύναμης για τη συλλογή μυστικών πληροφοριών και τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων.

Ο αντίπαλός του, Τζον Χάντσμαν, απάντησε λέγοντας ότι οι Η.Π.Α. πρέπει να μειώσουν δραστικά τον αριθμό των δυνάμεων στο Αφγανιστάν, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί πέτυχαν σημαντικούς στόχους στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εξαρθρώσαμε τους Ταλιμπάν, τους πετάξαμε έξω από την Καμπούλ, σκοτώσαμε τον Οσάμα μπιν Λάντεν» τόνισε.

«Πρέπει να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση για όλα όσα κάναμε αυτά τα δέκα χρόνια» είπε για να προσθέσει ότι: «Χρειαζόμαστε μια παρουσία εκεί δύναμης 10.000 έως 15.000 ανδρών».

Οι υποψήφιοι αναφέρθηκαν επίσης στο Πακιστάν, χώρα με την οποία οι Η.Π.Α. διατηρούν τεταμένες σχέσεις μετά την αμερικανική έφοδο στο έδαφός του, κατά την οποία σκοτώθηκε ο Μπιν Λάντεν τον περασμένο Μάιο.

Για τη συντηρητική υποψήφια Μισέλ Μπάκμαν, οι Η.Π.Α. πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια στο Ισλαμαμπάντ, όπου «δεν πρέπει να χάσουν την επιρροή τους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Το Πακιστάν είναι μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη βία και αστάθεια» υπογράμμισε η Μπάκμαν. «Σε αυτό το στάδιο θα διατηρούσα τη βοήθεια και πιστεύω ότι η πολιτική που ακολουθεί ο Ομπάμα δεν λειτουργεί στο Πακιστάν» συμπλήρωσε.

«Το βάθος του προβλήματος είναι ότι μέρα με τη μέρα δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε τους Πακιστανούς. Και μέχρι το Πακιστάν να δείξει ξεκάθαρα ότι έχει κατά νου τα αμερικανικά συμφέροντα, εγώ δεν θα τους έστελνα ούτε μια δεκάρα» δήλωσε σε σχεδόν προκλητικό τόνο ο κυβερνήτης του Τέξας, Ρικ Πέρι.

Αναφορικά με το Ισραήλ και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Μιτ Ρόμνεϊ είπε: «Αν γίνω πρόεδρος των Η.Π.Α., το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό θα γίνει στο Ισραήλ, για να δείξω στον κόσμο ότι μας αφορούν αυτά που συμβαίνουν στη συγκεκριμένη χώρα και στην περιοχή αυτή».

Σημειώνεται ότι κατά παράδοση οι νεοεκλεγμένοι πρόεδροι των Η.Π.Α. μεταβαίνουν στον Καναδά ή το Μεξικό, όμορες χώρες, κατά το πρώτο τους ταξίδι στο εξωτερικό.

Οι υποψήφιοι μίλησαν επίσης για την πολιτική που θα υιοθετήσουν απέναντι στην πυρηνική απειλή για την οποία κατηγορείται το Ιράν.

Συγκεκριμένα, ρωτήθηκαν για τη στήριξη που θα πρόσφεραν στο Ισραήλ, αν η συμμαχική τους χώρα πραγματοποιούσε επίθεση εναντίον της Τεχεράνης.

«Είναι αυτό για το οποίο συζητούμε τώρα, είναι η ανικανότητα του προέδρου Ομπάμα να ασκήσει ισχυρή πολιτική. Για τον λόγο αυτό φθάνουμε να μιλάμε για μια ενδεχόμενη επέμβαση του Ισραήλ, προκειμένου να σταματήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα» είπε ο κ. Ρόμνεϊ.

«Η σωστή στάση που πρέπει να υιοθετηθεί, όσον αφορά στο Ισραήλ, είναι να δείξουμε ότι ανησυχούμε για το Ισραήλ, ότι είναι φίλοι μας και ότι θα είμαστε στο πλευρό τους» κατέληξε ένα εκ των φαβορί για το χρίσμα.

Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Κορυφώνεται η μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης