Το Ιράν τώρα απέχει λιγότερο του ενός έτους από το να καταστεί ανεμπόδιστο, ως προς τον σκοπό του να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, δηλώνει αύριο, Κυριακή, στο αμερικανικό δορυφορικό δίκτυο CNN, στο πρόγραμμα «Fareed Zakaria GPS» ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο εξασφάλισε εγκαίρως το κείμενο της συνέντευξής του.

Η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αναλογίζεται «τι μπορεί να πράξει εγκαίρως» για το εν λόγω ζήτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σταδιακά, εσκεμμένα, οι Ιρανοί εισέρχονται σε αυτό που προσωπικώς αποκαλώ ”ζώνη ασυλίας”… δεν μιλάμε για τρία έτη, αλλά για τα τρία τέταρτα του έτους. Οι Ιρανοί διευρύνουν την κάθετη άρνησή τους, όσον αφορά στην εξέταση του σχεδίου τους, το επεκτείνουν σε πολλές τοποθεσίες, άρα υπάρχουν πολλά κρυφά στοιχεία» αναφέρει στη συνέντευξή του ο Μπαράκ.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τα πυρηνικά του Ιράν προκαλεί, πλέον, μια «εντατική διεθνή διπλωματία», αναδεικνύοντας την «επείγουσα διάσταση» του ζητήματος.

Διεθνείς αναλυτές, μεταδίδει το Reuters, δεν έχουν αποκλείσει «πιθανές αεροπορικές επιδρομές» δυτικών κρατών, οι οποίες θα έχουν στόχους «πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό δεν νομίζω ότι συζητείται δημοσίως» τόνισε ο Μπαράκ, όταν ρωτήθηκε πώς το εβραϊκό κράτος ετοιμάζεται για να επιτεθεί στο Ιράν, σταματώντας τις φιλοδοξίες του στον πυρηνικό τομέα.
Προέβλεψε ότι, αν το Ιράν αφεθεί να γίνει πυρηνική δύναμη, θα ακολουθήσουν η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, αλλά και η Αίγυπτος, προκαλώντας τον κίνδυνο «πυρηνικά να καταλήξουν στα χέρια τρομοκρατών».

Τέλος, ο Μπαράκ δεν απάντησε, κατ’ ουσίαν, στο ερώτημα, αν η Μοσάντ σχετίζεται με την έκρηξη σε ιρανική στρατιωτική βάση, προ ημερών, από την οποία σκοτώθηκαν 17 στρατιωτικοί, ανάμεσά τους τον αξιωματικό θεωρούμενο «αρχιτέκτονα» του αντι-πυραυλικού ιρανικού συστήματος.

«Δεν έχω να συνεισφέρω το οτιδήποτε σε αυτήν τη συζήτηση» περιορίστηκε να πει.
Η ιρανική ηγεσία δεν έχει εν τω μεταξύ συσχετίσει το συμβάν αυτό με δολιοφθορά, η οποία προήλθε με ενέργεια του Τελ Αβίβ ή της Ουάσινγκτον.

Πηγή:agelioforos

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης