Τον ηγέτη που θα επιχειρήσει να βγάλει την χώρα από την κρίση, καλούνται να εκλέξουν αύριο οι Ισπανοί, με κύριους διεκδικητές τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Αλφρέδρο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα και τον επικεφαλής του Λαϊκού κόμματος Μαριάνο Ραχόι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι νικητής θα είναι ο υποψήφιος του Λαϊκού κόμματος και ότι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο θα αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή, όπως έχει προαναγγείλει.

Ουδείς εκ των δύο υποψήφιων δεν έχει υποσχεθεί ότι ο τρόπος που θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμα θα είναι ανώδυνος ή ότι η χώρα δεν θα δεχθεί μια «εποπτεία» στα δημοσιονομικά της είτε με τη χειρότερη μορφή όπως στην Ελλάδα ή στην Πορτογαλία, είτε σε μια ήπια μορφή όπως συμβαίνει στην Ιταλία.

Ουδείς εκ των δύο, έχει εγγυηθεί ότι θα περιορίσει τις δραματικές διαστάσεις που έχει λάβει η ανεργία.
Ανάμεσα λοιπόν σε δύο πανομοιότυπα σχεδόν προγράμματα, οι Ισπανοί πολίτες καλούνται να επιλέξουν το καταλληλότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η κατηγορία των «αναποφάσιστων» έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις μεταξύ του εκλογικού σώματος, το οποίο δέχεται την επιρροή των «αγανακτισμένων» της Πουέρτα ντελ Σολ, που συνεχίζουν να προπαγανδίζουν τις ιδέες τους περί «άμεσης δημοκρατίας», με το 73% των πολιτών να δηλώνουν ότι συμφωνούν, τουλάχιστον θεωρητικά, μαζί τους.

Αν οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων επιβεβαιωθούν, τότε την επόμενη Δευτέρα ο αρχηγός του κεντροδεξιού κόμματος θα είναι πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Τι θα βρει μπροστά του ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας

Με τις μαζικές διαδηλώσεις σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη να καταδεικνύουν την οργή της κοινωνίας, και την αγανάκτηση των φορολογουμένων με τα μέτρα λιτότητας να κορυφώνεται, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει τις πιέσεις από το εξωτερικό από τις Βρυξέλλες και τις αγορές.

Η δημοσιονομική εξυγείανση θα βρεθεί στο επίκεντρο των επιδιώξεων της νέας κυβέρνησης, όμως το κόστος δανεισμού της χώρας γίνεται καθημερινά όλο και λιγότερο «βιώσιμο».

Η τελευταία έκδοση ομολόγων εκτίναξε το επιτόκιο δανεισμού στο 7% και τα spreads στο ιστορικό ρεκόρ των 500 μονάδων.

«Οι πρώτες 100 μέρες του Ραχόι στην εξουσία δεν προοιωνίζονται τίποτε πιο ελπιδοφόρο από τις 100 τελευταίες του Θαπατέρο», αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα».

Οι εκτιμήσεις της Wall Street Journal είναι μάλλον περισσότερο διαφωτιστικές των προθέσεων της νέας κυβέρνησης. «Το κλειδί για την ανάκτηση της αξιοπιστίας των αγορών είναι ο διπλασιασμός των προσπαθειών περικοπής του ελλείμματος (…) και μια σειρά από έκτακτα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα θα είναι απαραίτητα το 2012 θα πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης» ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης