Η οικονομική κρίση, οι απώλειες θέσεων εργασίας και η βαθιά κοινωνική ανασφάλεια οδηγούν -σύμφωνα με τους ειδικούς- στον πολλαπλασιασμό των ομαδικών κρουσμάτων βίας και μαζικών δολοφονιών.

Το θέμα ανακινεί δημοσίευμα των Times της Νέας Υόρκης, καθώς στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο τον τελευταίο μήνα, τουλάχιστον 58 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε οκτώ διαφορετικά αιματηρά περιστατικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παραδείγματα φαίνεται να δικαιώνουν τους ειδικούς.

-Ο μετανάστης από το Βιετνάμ, που σκότωσε 13 ανθρώπους σε κέντρο μετανάστευσης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, είχε μόλις χάσει τη δουλειά του σε εργοστάσιο.

-Στην Καλιφόρνια, 26χρονος άνδρας που είχε αποφυλακιστεί πυροβόλησε και σκότωσε τέσσερις αστυνομικούς. Οι συγγενείς του ανέφεραν ότι βρισκόταν σε απόγνωση, επειδή δεν μπορούσε να βρει δουλειά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Στην Πενσυλβανία, επίσης, άνεργος σκότωσε τρεις αστυνομικούς.

-Στο Λος Άντζελες, ένας άντρας σκότωσε την γυναίκα του και τα πέντε παιδιά τους πριν αυτοκτονήσει. Πριν την αποτρόπαια πράξη του, είχε στείλει σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό γράμμα, όπου εξιστορούσε τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε, καθώς είχε χάσει τη δουλειά του και ήταν βουτηγμένος στα χρέη.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στα αιματηρά επεισόδια, ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με το ξεκλήρισμα ολόκληρων οικογενειών, εντοπίζεται μία «ξεκάθαρη, σημαντική σχέση με τις οικονομικές πιέσεις που ξεκίνησαν από την έναρξη της οικονομική κρίσης».

Το θέμα, βεβαίως, επαναφέρει στο προσκήνιο τη διαμάχη για την οπλοκατοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το φαινόμενο όμως έχει λάβει διαστάσεις και πλέον εξήχθη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και, μάλιστα, με τον χειρότερο τρόπο, καθώς αφορά πλέον και την ενδοσχολική βία.

Τα κρούσματα, που έως πριν από λίγο καιρό παρατηρούνταν μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τώρα είναι πραγματικότητα και στον ευρωπαϊκό χώρο.

Φινλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και τώρα Ελλάδα, γίνονται θέατρα αιματηρών περιστατικών σε σχολεία.

Βία, η οποία εξάγεται από τις κάκιστες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες και το αβέβαιο μέλλον της νεολαίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης