Μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων από τον διεθνή τύπο για την ελληνική οικονομία.

Την ώρα που το γερμανικό περιοδικό Spiegel γράφει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, οι Times του Λονδίνου σημειώνουν πως η ελληνική οικονομία είναι σε ελεύθερη πτώση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά το γερμανικό πολιτικό περιοδικό, τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το χρέος και η μειωμένη πιστοληπτική ικανότητα.    

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που επικαλείται το «Spiegel», το δημόσιο χρέος της χώρας μας ανέρχεται στο 94% του ΑΕΠ, ενώ η πιστοληπτική ικανότητα είναι η χαμηλότερη ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Το Spiegel αναφέρεται στα εσωτερικά οικονομικά ζητήματα της χώρας, λέγοντας ότι η ελληνική κοινωνία είναι έντονα «δυσαρεστημένη» με την κυβέρνηση λόγω της κρίσης, καθώς το πρόβλημα γιγαντώνεται εξ αιτίας των τραπεζών, οι οποίες έχουν σταματήσει να δανείζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κατάρρευση όλο το σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, περιγράφεται με μελανά χρώματα η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια οικονομικά, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει  σε επιτήρηση την Ελλάδα, επειδή το έλλειμμα ξεπερνά το όριο του 3% (διαμορφώνεται σε 4,5%).

Βεβαίως, σε αυτό το σημείο δεν γίνεται αναφορά στα ελλείμματα άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι από διπλάσια έως υπερδιπλάσια αυτού που έχει η Ελλάδα.

Οι Times, από την πλευρά τους, γράφουν πως η οικονομία της Ελλάδας -μαζί με τις οικονομίες της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας- βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, λόγω της κατάρρευσης στην αγορά ακινήτων και της αρνητικής επίδρασης που έχει το ισχυρό ευρώ στον τουρισμό και τις εξαγωγές.

Η εφημερίδα, που έχει παράδοση με αρνητικά δημοσιεύματα κατά της χώρας μας, προβλέπει ότι πιθανότατα τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης και κυρίως η Γερμανία θα αναγκαστούν να παράσχουν οικονομική βοήθεια στις τρεις αυτές χώρες, δοκιμάζοντας τις αντοχές της ζώνης του ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης