Είχε αποφασίσει να σκοτώσει. Είχε επιλέξει την ημερομηνία, τον τόπο της τραγωδίας, τα όπλα που θα χρησιμοποιούσε. Είχε επίσης εξηγήσει τους λόγους που τον ώθησαν στο αποτρόπαιο έγκλημα.

Γιος Αμπχάζιου μετανάστη, στερημένος, απογοητευμένος, απελπισμένος μετά την απόρριψή του από μία κοπέλα, μοναχικός, με τη δοσολογία της παράνοιας που χτυπά πιο εύκολα τους προβληματικούς εφήβους, ο νεαρός δολοφόνος έκοψε τα δεσμά με τη ζωή και την κοινωνία με ένα κείμενο που ανάρτησε στο διαδίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα πεθάνετε όλοι» είχε γράψει στο status του στις 6 το πρωί

Το σημείωμα το οποίο βρέθηκε στην τσάντα του 18χρονου σπουδαστή του τμήματος ηλεκτρονικών, Δημήτρη Πατμανίδη, είχε αναρτήσει και χθες στο προφίλ του στο «myspace.com».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε όλο το σημείωμα:

«Δεν έχω πλέον λόγο να συνεχίσω να ζω. Δυστυχώς για εσάς, είμαι πολύ εγωιστής για να φύγω και να σας αφήσω να ζήσετε τις γαμημένες ζωές σας. Πριν πεθάνω, θα σας στερήσω ό,τι πολυτιμότερο έχετε. Δεν έχω σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή. Φτύνω κατάμουτρα στην «αξιοπρέπεια» και την «τιμή» σας και σε ό,τι έχετε ιερό. Έχω πάρει την απόφασή μου και δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Οποιοσδήποτε βρεθεί μπροστά μου το πρωί της 10ης Απριλίου 2009 γίνεται άμεσα στόχος – δε θα υπάρξει καμία διάκριση στην ηλικία, το φύλο ή την καταγωγή εκείνων που θα δολοφονήσω, για εμένα είστε όλοι σκουπίδια. Θα σας σκοτώσω γιατί έτσι γουστάρω και θα φροντίσω να το ευχαριστηθώ όσο περισσότερο γίνεται. Για τους περισσότερους από εσάς μπορεί να ακούγομαι παρανοϊκός, εγκληματίας ή δολοφόνος… Κάνετε λάθος, εσείς είστε τα νοητικώς στερημένα θρασύδειλα εγκληματικά καθάρματα που βρίζουν υπό την κάλυψη της ανωνυμίας, της ιδιότητας του καθηγητή ή των πολυάριθμων παρεών. Μέχρι στιγμής δεν έχω εισπράξει τίποτα άλλο παρά την απόρριψη και την ύβρη των γύρω μου. Σας τα επιστρέφω με την υπόσχεση να περάσετε τις τελευταίες στιγμές σας παρακαλώντας για την ελεεινή και τρισάθλια ζωή σας – σύντομα θα δείτε πως είμαι άνθρωπος που τηρεί τις υποσχέσεις του… Δεν είμαι αναγκασμένος να δώσω περαιτέρω εξηγήσεις για τις πράξεις μου. Δεν έχω γνωρίσει παρά ένα άτομο που να αξίζει σαν άνθρωπος και με την οποία πίστευα πως είχα ερωτευτεί. Νιώθω πολύ άσχημα που με απέρριψε και ελπίζω πως με ό,τι κάνω την Παρασκευή, θα αλλάξει γνώμη για μένα.»

Δείτε τις φωτογραφίες που «ανέβασε» στο προφίλ του. Κρατά τα όπλα που έστρεψε σήμερα εναντίον του συμμαθητή του, των δύο πολιτών και τελικά στον εαυτό του.

Διαβάστε τα μηνύματα που έγραφε στο προφίλ του από την ημέρα που δημιούργησε λογαριασμό στο «myspace.com»:

«Άσε το μίσος σου ελεύθερο». Ακούστε το αγαπημένο τραγούδι του δράστη, το οποίο είχε επιλέξει για να βάλει στη σελίδα του.

Μοιάζει τόσο πολύ η ιστορία του με εκείνη του νεαρού Γερμανού που σκότωσε 15 άτομα πριν από μερικές εβδομάδες ή εκείνου του Κορεάτη στην Πολυτεχνική Σχολή της Βιρτζίνια ή ακόμη και με την ιστορία που συντάραξε προ μηνών τη Φινλανδία.

Αυτές οι ιστορίες που καταγράφονται από τα ΜΜΕ ως «περιστατικά» έχουν τόσα πολλά κοινά στοιχεία που ο καθένας πια αντιλαμβάνεται πώς έφτασε στην παράνοια, την ψυχασθένεια και την άρνηση της ζωής.

Γκρουπ στο Facebook για το 18χρονο 

Λίγο μετά το αιματηρό περιστατικό, στο «Facebook» δημιουργήθηκε γκρουπ το οποίο υποστηρίζει το 18χρονο.

Ο δημιουργός του γκρουπ αναφέρει το 18χρονο ως «καταπιεσμένο ήρωα» και γράφει ότι υπάρχουν άνθρωποι που τον καταλαβαίνουν απόλυτα.

Το χρονικό του μακελειού

Στις 8:45 το πρωί, ο 18χρονος σπουδαστής του τμήματος ηλεκτρονικών, Δημήτρης Πατμανίδης, αμπχαζικής καταγωγής, ανεβαίνει τις σκάλες της σχολής, βγάζει από την τσάντα του δύο όπλα και αρχίζει να πυροβολεί αδιακρίτως.

Οι σφαίρες έπληξαν στο θώρακα ένα 19χρονο μαθητή του τμήματος μηχανικών αυτοκινήτων, ο οποίος στεκόταν εκείνη την ώρα στην πόρτα.

Οι περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων για το περιστατικό

Συμμαθητές του 18χρονου και γονείς μιλούν για τον χαρακτήρα του δράστη

Όπως αναφέρουν μάρτυρες, ο δράστης είχε σκοπό να μπει στις αίθουσες, όπου εκείνη την ώρα είχαν ξεκινήσει τα μαθήματα, όμως τον είδαν καθηγητές και μαθητές και επιχείρησαν να τον σταματήσουν. Τότε το έβαλε στα πόδια.

To σημείο όπου έγινε το μακελειό

Κατά τη διαφυγή του από την πίσω πόρτα της σχολής, βρέθηκαν στο δρόμο του δύο περαστικοί, οι οποίοι τον είδαν να κρατάει τα δύο όπλα και τον ρώτησαν τι έχει συμβεί. Πρόκειται για δύο άνδρες, περίπου 30 ετών. Ο 18χρονος άνοιξε πυρ και εναντίον τους, τραυματίζοντάς τους στα κάτω άκρα. Στη συνέχεια, έστρεψε το όπλο στο πρόσωπό του και αυτοπυροβολήθηκε.

Οι αστυνομικοί έχουν περισυλλέξει 15 κάλυκες από το σημείο της επίθεσης, γεγονός που σημαίνει ότι ο δράστης πυροβόλησε τουλάχιστον 15 φορές…

Νεκρός ο δράστης. Σε σοβαρή κατάσταση ο 19χρονος

Και οι τέσσερις διακομίστηκαν στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας. Ο δράστης υπέκυψε στα τραύματά του πριν λίγη ώρα στο νοσοκομείο, ενώ ο 19χρονος υποβάλλεται σε λεπτή χειρουργική επέμβαση. 

Ακούστε τι δήλωσε ο Παναγιώτης Ευσταθίου, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Υγείας, για την κατάσταση των τραυματιών:

Οι δύο πολίτες που δέχτηκαν τα πυρά του 18χρονου έχουν διαφύγει τον κίνδυνο. Ο ένας ονομάζεται Φατμί Τοπάλ, είναι 47 ετών, πατέρας δύο παιδιών και εργάζεται σε εργοστάσιο στο Ρέντη. Ο άλλος είναι Έλληνας και εργάζεται στο ίδιο εργοστάσιο.

Στο νοσοκομείο βρέθηκε ο Πρέσβης της Αλβανίας στην Αθήνα, Vili Minarolli, ο οποίος δήλωσε:

«Είμαι εγωιστής και δεν μπορώ να με απαξιώνουν»

Στο μεταξύ, σημείωμα στο οποίο εξέφραζε την πρόθεσή του να πυροβολήσει όποιον έβρισκε μπροστά του και να αυτοκτονήσει βρέθηκε στην τσάντα του σπουδαστή του ΟΑΕΔ. 

Εκτός από τα δύο πιστόλια και το σημείωμα, στην τσάντα του βρέθηκε κι ένα μαχαίρι. 

«Τα παιδιά τον κορόιδευαν επειδή φορούσε μαύρα και μακριές καμπαρντίνες», δηλώνει στη «zougla.gr» o Λευτέρης, συμμαθητής του δράστη. Χαρακτηρίζει το 18χρονο εσωστρεφή και αναφέρει ότι δε μίλαγε σε κανέναν.

Τι λένε τα διεθνή Μέσα

Λίγα λεπτά μετά το μακελειό στο σχολή του Ρέντη, τα διεθνή δίκτυα μεταδίδουν την είδηση. Με τίτλο «Ο Έλληνας δράστης πεθαίνει μετά τους πυροβολισμούς», το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο «BBC», παρακολουθεί στενά την υπόθεση και αφού παραθέτει τα γεγονότα, σχολιάζει ότι οι πυροβολισμοί σε σχολεία είναι σπάνιοι στην Ελλάδα και ότι το περιστατικό σόκαρε τους πολίτες της Αθήνας.

 

Σε παρόμοιο μοτίβο το αμερικανικό «CNN» έχει τίτλο «Ο άντρας που άνοιξε πυρ σε κέντρο ανέργων στην Ελλάδα, αυτοκτονεί», ενώ αναφέρεται και στο σημείωμα που άφησε ο δράστης, στο οποίο έλεγε ότι «κουράστηκε να γίνεται ο περίγελος των συμμαθητών του και ότι τώρα πήρε εκδίκηση».

Η εφημερίδα «Los Angeles Times», επικαλούμενη το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press», αναφέρει ότι ένας ένοπλος άνοιξε πυρ σε επαγγελματικό εκπαιδευτήριο στην Αθήνα και ότι τρεις άνθρωποι έχουν τραυματισθεί.

(Πρώτη καταχώρηση: 10 Απριλίου, 08:57)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης