Την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους εξήγγειλε από το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης ο υπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

Προς την κατεύθυνση αυτή τον προσεχή Απρίλιο θα έχουν εκδοθεί, όπως είπε, από το Ταμείο Απαλλοτριώσεων (μετά τη διενέργεια διαγωνισμού) 5.500.000 ενημερωτικά φυλλάδια που για πρώτη φορά θα σχεδιαστούν από το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Τα φυλλάδια θα τυπωθούν από κεντρικό φορέα, «με αποτέλεσμα το κόστος τους (150.000 ευρώ) να είναι το ίδιο με το περσινό που, όμως, αναλογούσε σε 1.000.000 φυλλάδια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με επισκεψιμότητα που αγγίζει τα 8 εκατομμύρια, ετησίως, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι παρουσιάζουν σήμερα τραγικές ελλείψεις, που έχουν πολλάκις επισημανθεί.

Στο Ολυμπίειο, για παράδειγμα, στην καρδιά της Αθήνας, αρχαιολογικό χώρο με επισκεψιμότητα 400000 ατόμων ετησίως, ο επισκέπτης δεν μπορεί να προμηθευτεί ούτε ένα μπουκάλι νερό. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας όπου, σημειωτέον, δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια για έργα αναβάθμισης τη περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004…

Με βάση τις προσφερόμενες υπηρεσίες το ΥΠΠΟΤ κατέταξε τα μουσεία σε τρεις βαθμίδες. Εκείνα που παρέχουν τις βασικές υπηρεσίες (φυλλάδιο, κυλικείο, πωλητήριο, τουαλέτες κ.α.), εκείνα που παρέχουν τις επιθυμητές (όπως πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες) και εκείνα που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες (συστήματα αυτόματης ξενάγησης και πώλησης εισιτηρίων, χώρους αφής για τους τυφλούς κ.λ.π).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικό των τεράστιων ελλείψεων είναι πως δεν υπάρχει ούτε ένας επισκέψιμος (με εισιτήριο) αρχαιολογικός χώρος ή μουσείο που να καλύπτει και τις τρεις κατηγορίες, κενό που ο υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε «ηχηρό». Βασικές και επιθυμητές υπηρεσίες προσφέρουν 19 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, βασικές υπηρεσίες προσφέρουν 44 χώροι ενώ οι 100 που υπολείπονται δεν προσφέρουν ούτε τις βασικές υπηρεσίες προς τους επισκέπτες τους.

Μετά τις στατιστικές, το ερώτημα είναι πότε θα επιλυθούν τα προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ. Γερουλάνο «οι βασικοί στόχοι του προγράμματος θα εκπληρωθούν σε τρία χρόνια». Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει από το ΕΣΠΑ (5 εκ. ευρώ) ενώ θα συμβάλουν με ετήσια κονδύλια 3,5 εκ. ευρώ και 1,5 εκ. ευρώ, αντίστοιχα, για τα επόμενα τρία χρόνια, ο ΟΠΑΠ και το Ταμείο Απαλλοτριώσεων. Επίσης σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών τα ενημερωτικά φυλλάδια των αρχαιολογικών χώρων-μουσείων θα μεταφραστούν στη γραφή μπρέιγ.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία υπολειτουργούν και λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό φύλαξης, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κορυφαίου αρχαιολογικού χώρου της Δήλου. Όπως δήλωσε ο κ. Γερουλάνος το πρόβλημα θα λυθεί με μετατάξεις (σε 400 υπαλλήλους είχε αναφερθεί πρόσφατα ο υπουργός) αλλά και με την πρόσληψη ωρομισθίων. Ερωτώμενος για την τιμή των εισιτηρίων σημείωσε πως «αυτήν τη στιγμή δεν μελετάται αύξηση της τιμής τους».

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος του ΕΟΤ Νικόλας Κανελόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Γιάννης Σπανουδάκης και ο πρόεδρος του ΤΑΠΑ Κωνσταντίνος Μπαλαφούτας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης