Τον στόχο της κυβέρνησης του για το Αφγανιστάν παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα πλαίσια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Λισαβόνα.

Όπως εξήγησε στόχος του είναι έως το 2014 να έχουν ολοκληρωθεί οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και να έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση του αριθμού των αμερικανών στρατιωτών στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έσπευσε, όμως, να διευκρινίσει ότι οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις κατά της Αλ Κάιντα και άλλων ομάδων ανταρτών μπορεί να συνεχιστούν και μετά το 2014.

«Στόχος μου είναι να εξασφαλίσω ότι έως το 2014 θα έχουμε κάνει την μετάβαση, ότι οι Αφγανοί θα έχουν πάρει τα ηνία και ότι δεν θα είμαστε ακόμα εμπλεκόμενοι σε στρατιωτικές επιχειρήσεις όπως σήμερα. Σαφώς και θα υπάρξει μείωση του αριθμού των στρατιωτών. Πέρα απ’ αυτό, όμως, είναι δύσκολο να προβλέψω τι ακριβώς θα είναι απαραίτητο ώστε να εξασφαλίσω την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών μέχρι το 2014. Όταν φτάσουμε σε εκείνη την χρονική στιγμή, θα κρίνουμε ανάλογα» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, διατύπωσε, από την πλευρά του την κατηγορηματική «δέσμευση» ότι δεν θα υπάρχουν βρετανική στρατεύματα μάχης στο Αφγανιστάν στο τέλος του 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης