Με συμφωνία για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η σύνοδος κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, στη Λισαβόνα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Για την ανάπτυξή της και τη σύνδεση των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών συστημάτων θα απαιτηθεί το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ που θα προέλθει από τα 28 κράτη μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ασπίδα ανταποκρίνεται στην αντιμετώπιση των κινδύνων της εποχής μας» σχολίασε ο αμερικανός πρόεδρος.

Η συμμαχία θα προσκαλέσει και τη Ρωσία να συμμετάσχει σε αυτό το σχέδιο. Η πρόταση θα υποβληθεί στη συνάντηση που θα έχουν οι ηγέτες των «28» με τον ρώσο πρόεδρο το Σάββατο.

Η πρώτη φάση ανάπτυξης της ασπίδας θα ξεκινήσει με πολεμικά πλοία που θα πλέουν στη Μεσόγειο το 2011 και θα συνεχίσει με τοποθέτηση πυραυλικών συστημάτων στο έδαφος της Ρουμανίας έως το 2015 και της Πολωνίας έως το 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος των ΗΠΑ είναι να αναπτυχθούν συστήματα και στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου το νέο στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ προσπαθεί να απαντήσει, είκοσι χρόνια μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, τι χρειάζεται η Συμμαχία, και το καταφέρνει.

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, το νέο δόγμα αξιολογεί τις νέες απειλές που απειλούν σήμερα την ανθρωπότητα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, ο φονταμεταλισμός κλπ.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιος πεζοναύτης
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010, 15:53
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=206942&cid=6

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης