Η σπουδαιότητα του εμβολιασμού των έφηβων κοριτσιών κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ήταν το θέμα που απασχόλησε τους επιστήμονες που έλαβαν μέρος στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης που έγινε στα Ιωάννινα.

Με βάση πρόσφατες εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι 8 στις 10 γυναίκες έρχονται σε επαφή με τον ιό HPV στη διάρκεια της ζωής τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ποσοστά λοίμωξης με ογκογόνους τύπους του ιού HPV, με κίνδυνο εξέλιξης σε καρκίνο τραχήλου της μήτρας, κορυφώνονται πριν από την ηλικία των 24 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, εθνικές μελέτες δείχνουν ότι το 50% των Ελληνίδων που προσέρχονται στα νοσοκομεία της χώρας για έλεγχο με τεστ Παπανικολάου είναι θετικό στον ιό HPV και ένα ποσοστό περίπου 7% από αυτές θα πεθάνει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Αναφερόμενος στην υψηλή συχνότητα της λοίμωξης με ογκογόνους τύπους του HPV τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, ο καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κολποσκόπησης & Παθολογίας Τραχήλου Ευάγγελος Παρασκευαΐδης τόνισε «Ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας δυστυχώς αποτελεί μία πραγματικότητα. Ωστόσο, είναι πραγματικά αδιανόητο, 90 χρόνια μετά τον προληπτικό έλεγχο με το τεστ Παπανικολάου και 3 χρόνια μετά την ένταξη του εμβολιασμού HPV στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, νέες γυναίκες να χάνουν τη μάχη με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο ρόλος μας ως γιατροί παραμένει καθοριστικός για την υγεία των Ελληνίδων. Ας διαδώσουμε το μήνυμα της πρόληψης. Έχουμε δύο όπλα κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ας τα χρησιμοποιήσουμε.»

Στη χώρα μας, ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας και τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες ηλικίας 12-26 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης