Περισσότερα από 20 χρόνια εργασιών συντήρησης χρειάστηκαν για να γίνει εκ νέου προσβάσιμος στο κοινό ο μεγαλύτερος ναός της αρχαίας Ρώμης.

Πρόκειται για τον ναό της Αφροδίτης στη Ρώμη (Tempio di Venere and Roma), που οικοδομήθηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό το 2ο αιώνα μ. Χ. και βρίσκεται στην καρδιά της Ρωμαϊκής Αγοράς, κοντά στο Κολοσσαίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τεράστιο κτίριο είχε αρχικά διπλή είσοδο, σήμερα όμως δεν απομένουν παρά 15 κολόνες από λευκό μάρμαρο και τα ερείπια δυο αψίδων με φατνώματα.

Χτισμένος στα ερείπια της βίλας του αυτοκράτορα Νέρωνα (Domus Aurea ), ο ναός αυτός αποτελούνταν από δύο μέρη που ενώνονταν πλάτη με πλάτη: το ναό της Αφροδίτης, της θεάς του έρωτα και μυθικής προγόνου των Ρωμαίων, και εκείνο της Αιώνιας Ρώμης, θεάς της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιγαντιαία αγάλματα κοσμούσαν τους δύο ναούς: το άγαλμα της Ρώμης έβλεπε προς το Φόρουμ, ενώ εκείνο της Αφροδίτης κοιτούσε προς το Κολοσσαίο.

Το άνοιγμα του ναού στο κοινό γίνεται σε μια περίοδο που το μέλλον των αρχιτεκτονικών θησαυρών αποτελεί αντικείμενο διαμάχης στην Ιταλία μετά την κατάρρευση της αρχαίας οικίας στην Πομπηία, μια από τις πιο διάσημες στον κόσμο.

Την Παρασκευή, εκατοντάδες μουσεία, βιβλιοθήκες και αρχαιολογικοί χώροι θα είναι κλειστοί στις μεγάλες τουριστικές πόλεις-Φλωρεντία, Γένοβα, Βενετία, Ρώμη- για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις περικοπές στον προϋπολογισμό για τον Πολιτισμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης