Οι άγιες ημέρες του Πάσχα δίνουν δύναμη στους περίπου 20.000 σεισμόπληκτους της Άκουιλα, οι οποίοι μέσα στις προσωρινές κατασκηνώσεις που τους στεγάζουν, φτιάχνουν πρόχειρες εκκλησίες και προσπαθούν να αντλήσουν δύναμη από τα Πάθη του Ιησού, για να ορθοποδήσουν ξανά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κάτοικοι της κατεστραμμένης πόλης ζουν στην «τεντούπολη» κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, αφού το κρύο είναι ανυπόφορο.

Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος χθες προσευχήθηκε ειδικά για τα θύματα και τους πληγέντες του σεισμού και τις οικογένειές τους, δίνοντας έτσι ελπίδα και δύναμη σε όσους επέζησαν, αλλά έχασαν μέλη των οικογενειών τους, συγγενείς και φίλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ποντίφικας ανήγγειλε σήμερα, τελώντας την πασχαλινή εκκλησιαστική Ακολουθία στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ότι “θα επισκεφθεί τους σεισμόπληκτους προσεχώς”.

Εντωμεταξύ, άκαρπες απέβησαν οι έρευνες στα ερείπια τετραώροφου κτιρίου στο κέντρο της Άκουιλα, όπου τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και τα ανιχνευτικά μηχανήματα νόμιζαν εντόπισαν “ίχνη ζωής” πέντε ημέρες μετά το φονικό σεισμό 6,3 Ρίχτερ που στοίχισε τη ζωή σε 294 μέχρι στιγμής ανθρώπους.

Το συγκεκριμένο κτίριο βρισκόταν πολύ κοντά στην πολυκατοικία στην οποία κατοικούσε ο άτυχος Έλληνας φοιτητής Βασίλης Κουφολιάς.

Η “Μεγάλη Παρασκευή” της Ιταλίας

Την Παρασκευή -Μεγάλη Παρασκευή για τους Καθολικούς- η Ιταλία θρήνησε τα εκατοντάδες θύματα που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός των 6,3 Ρίχτερ της 6ης Απριλίου με μία ομαδική κηδεία, δημοσία δαπάνη, στην πολύπαθη πόλη της Άκουιλα.

Τέσσερις σειρές φερέτρων, το καθένα με το όνομα και την ηλικία του αποθανόντα, παρατάχθηκαν στον περίβολο της αστυνομικής σχολής, όπου έγινε η νεκρώσιμη ακολουθία. Ανάμεσα στους συγγενείς βρέθηκαν ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζότζιο Ναπολιτάνο. Ξεχωριστή θέση είχαν τα άσπρα φέρετρα των μωρών- θυμάτων του σεισμού.

Η τελετή ξεκίνησε με την ανάγνωση του μηνύματος του Πάπα Βενέδικτου από τον καρδινάλιο Γκέοργκ Γκενσβάιν. Ο Ποντίφικας διαβεβαίωσε τους πενθούντες ότι “το πνεύμα του βρίσκεται κοντά τους, ότι συμμερίζεται τον πόνο τους και ότι θα προσευχηθεί στο Θεό να αναπαύσει αιώνια τις ψυχές των νεκρών”.

Της ακολουθίας πρωτοστάτησαν ο καρδινάλιος Ταρκίζιο Μπερτόνε και ο αρχιεπίσκοπος της πόλης Τζουζέπε Μολινάρι. Παρόντες ήταν και αρκετοί ανώτατοι αξιωματούχοι. Η τελετή έκλεισε, με μια ειδική τελετή για τους έξι μουσουλμάνους κατοίκους της πόλης που έχασαν τη ζωή τους στο σεισμό. 

Τα καταστήματα της περιοχής έκλεισαν, ενώ οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας. Πάντως, ορισμένα θύματα έχουν ήδη κηδευθεί από την Τετάρτη με ιδιωτική πρωτοβουλία.

 

Διαβάστε επίσης: Οι Έλληνες στην Ιταλία, 8 Απριλίου 2009, 15:22

Διαβάστε επίσης: Το χρονικό του τρόμου, 7 Απριλίου 2009, 16:18

(Πρώτη καταχώρηση: 06 Απριλίου, 05:00)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης