Τα τρία τέταρτα των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του στήθους παρουσιάζουν σεξουαλικά προβλήματα, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες.

Είναι γνωστό ότι στον υγιή γυναικείο πληθυσμό το ένα τέταρτο με τα δύο τρίτα παρουσιάζει για διάφορους λόγους σεξουαλικά προβλήματα. Μια από τις προαναφερόμενες μελέτες, που διεξήχθη από το Memorial Sloan-Kettering Cancer Center (MSKCC) της Ν.Υόρκης και στην οποία συμμετείχαν 500 γυναίκες, σχεδιάστηκε με στόχο να βρεθεί στον παθολογικό πληθυσμό, συγκεκριμένα σε γυναίκες με καρκίνο του στήθους, πιθανή αύξηση της συχνότητας εμφάνισης σεξουαλικών δυσλειτουργιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα συμπεράσματα της έρευνας, διαπιστώθηκε αύξηση των σεξουαλικών προβλημάτων στις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με αυτό τον τύπο καρκίνου, με τυπικά συμπτώματα ξηρότητα του κόλπου και δυσκολία δημιουργίας οργασμού, πιθανόν λόγω της χημειοθεραπείας και των ορμονικών χειρισμών με τη χρήση της ταμοξιφαίνης. Συγκεκριμένα, το 76% των συμμετεχόντων παρουσίασε χαμηλό σκορ σε ερωτηματολόγια που αφορούσαν στη σεξουαλική ισορροπία, τα τέσσερα πέμπτα των γυναικών ονόμασαν τη σεξουαλική δυσκολία ενοχλητική και περίπου οι μισές την αξιολόγησαν ως έντονα ενοχλητική.

Με το δεδομένο ότι το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο στο στήθος είναι μεγάλο, η σεξουαλική ισορροπία αποτελεί παράγοντα ευ ζην, που ο θεράπων ιατρός δεν πρέπει να παραμελεί, ώστε η ζωή να συνεχίζει την πορεία της με τις καλύτερες δυνατές ισορροπίες. Ας μην ξεχνάμε ότι η σεξουαλική υγεία αποτελεί βασική παράμετρο της συνολικής μας υγείας, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) «Η κακή σεξουαλική υγεία αντιπροσωπεύει το 20% της παγκόσμιας επιβάρυνσης της υγείας για τις γυναίκες»

Πηγή: REUTERS HEALTH

Το άρθρο επιμελήθηκε η Ε. Ελευθερίου, Ψυχοθεραπεύτρια-Κλινική Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών, συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης