Η μόνη μεγάλη διαφορά στις σχέσεις Αυστραλίας – Ηνωμένων Πολιτειών είναι το Vegemite. Μια καθαρά αυστραλιανού τύπου κρέμα-πάστα, η οποία αλείφεται στο ψωμί. Ρωτήθηκε, λοιπόν, χθες η ευρισκόμενη στη Μελβούρνη Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, αν της αρέσει το …Vegemite.

«Η Αυστραλία και οι Η.Π.Α. έχουν πολλά κοινά σημεία, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πώς εσείς οι Αυστραλοί καταστρέφετε το ψωμί αλείφοντάς το με αυτό το… πράγμα» είπε. Η Χίλαρι Κλίντον απάντησε σε ερωτήσεις του αυστραλιανού κοινού (κάτω των 35 ετών), σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, για τις ανάγκες τηλεοπτικής εκπομπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερωτήσεις που δέχθηκε αφορούσαν σε διάφορα θέματα και κάποια από αυτά ήταν άσχετα με την πολιτική.
Σε ερώτηση αν η πολιτική από «αντιπαράθεση ιδεών έχει εξελιχθεί σε διαγωνισμό καλλιστείων», απάντησε: «Είναι ένας συνδυασμός και των δύο. Μπορεί κάποιος να έχει τις καλύτερες ιδέες, αλλά, αν δεν μπορεί να τις βγάλει προς τα έξω, να επικοινωνήσει και να εκλεγεί, οι ιδέες θα μείνουν στο μυαλό του».

Σε άλλη ερώτηση, εξέφρασε αμφιβολίες αν ο Αβραάμ Λίνκολν θα μπορούσε να εκλεγεί πρόεδρος των Η.Π.Α. σήμερα, που τα μέσα ενημέρωσης είναι καρφωμένα 24 ώρες το 24ωρο πάνω στους πολιτικούς. «Ξέρετε», είπε, «έπασχε και απ’ αυτό που σήμερα λέμε κατάθλιψη, και ίσως να μην άντεχε τον σημερινό κόσμο με τα μέσα ενημέρωσης να τον καρφώνουν ασταμάτητα».

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών απάντησε και σε ερώτηση για το αν υπάρχει βάση στην πρόταση για απαγόρευση της μπούργκας. «Δεν έχω πρόβλημα με τη μαντίλα» είπε σε νεαρή μουσουλμάνα που της έκανε την ερώτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όμως, από τη στιγμή που κάποιοι φορούν την μπούργκα, για να κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις, εδώ υπάρχει ένα ζήτημα». Η κα Κλίντον τάχθηκε κατά των γάμων των ομοφυλοφίλων, αλλά πρόσθεσε ότι η καλύτερη λύση για ζευγάρια ομοφυλοφίλων που συζούν είναι η σύναψη ενός συμβολαίου.

Τέλος, είπε ότι η επαρχιακή Αυστραλία είναι κάτι σαν την «άγρια δύση», μόνο που στην Αυστραλία η μπίρα είναι καλύτερη. Η Αμερικανίδα υπουργός έκανε και βόλτα στις όχθες του ποταμού Γιάρα της Μελβούρνης, συνοδευόμενη από την πρωθυπουργό, Τζούλια Γκίλαρντ, και έτυχε επευφημιών από τους πολίτες που την αναγνώριζαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης