Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Ισπανία, ο Πάπας Βενέδικτος προειδοποίησε, με σημερινές του δηλώσεις, πως η Ευρώπη «δεν πρέπει να επιτρέψει στον υλισμό να αμαυρώσει την πνευματική της κληρονομιά» Η δήλωση αυτή έγινε κατά την έναρξη της περιοδείας του, αφήνοντας υπαινιγμό για τη φιλελεύθερη νομοθεσία περί άμβλωσης που ισχύει στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Ισπανία, η εικόνα της οποίας επλήγη εξαιτίας της στενής της σχέσης με τον δικτάτορα Φράνκο, έχει έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Θαπατέρο, με αφορμή τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και τη νομοθεσία περί άμβλωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκινώντας το 32ωρο ταξίδι του από την πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, βασικό προορισμό προσκυνητών από την εποχή του Μεσαίωνα, ο Βενέδικτος έγινε δεκτός από τον πρίγκιπα Φελίπε και την πριγκίπισσα Λετίσια, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών, Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, και άλλους υπουργούς.

Η επίσκεψη του Πάπα αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου 200.000 ανθρώπους και στην πόλη έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κι έχουν επιστρατευθεί περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί. Ο Πάπας δήλωσε πως η ελευθερία πρέπει να βασίζεται στο αξίωμα «δικαιοσύνη για όλους, ξεκινώντας από τους φτωχότερους και τους πιο απροστάτευτους» δίνοντας συνέχεια στον περί αμβλώσεων λόγο του.

Οι αμβλώσεις, που ήταν μία παράνομη πρακτική υπό τον Φράνκο, νομιμοποιήθηκαν υπό περιορισμένες συνθήκες το 1985, αλλά φέτος η κυβέρνηση Θαπατέρο τις επέτρεψε κατόπιν αιτήματος και μόνο στις πρώτες 14 εβδομάδες της κύησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μεριά τους, ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μία ογκώδη διαδήλωση κατά της επίσκεψης του ποντίφικα στη Βαρκελώνη, όπου θα μεταβεί αργά απόψε για το δεύτερο σκέλος της επίσκεψής του στην Ισπανία.

Ωστόσο, με την Ισπανία να προσπαθεί να εξέλθει από μία παρατεταμένη περίοδο ύφεσης και το ποσοστό της ανεργίας να ανέρχεται στο 20%, οι διαμαρτυρίες κατά του Πάπα έχουν επικεντρωθεί όχι μόνο σε θρησκευτικά και κοινωνικά ζητήματα, αλλά και στα εκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται για την ασφάλεια του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Στη Βαρκελώνη, ο Πάπας θα πραγματοποιήσει τον καθαγιασμό της Σαγράδα Φαμίλια, της εκκλησίας-συμβόλου της καταλανικής αυτής πόλης, 128 χρόνια αφότου ξεκίνησε η κατασκευή της και για πρώτη φορά οι Ισπανοί πιστοί θα παρακολουθήσουν εκεί τη Θεία Λειτουργία. Η εκκλησία είναι έργο του Καταλανού αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης