Χθες το μεσημέρι στις 13:40, μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας «Ο τόπος μου», μετά από πληροφορίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και σχετικές καταγγελίες, επισκέφθηκαν την Παραλία Κατερίνης και φωτογράφισαν τα ρέματα της περιοχής. Στο πρώτο ρέμα που πήγαν οι εθελοντές είδαν το νερό που ρέει προς τη θάλασσα να έχει σκούρο καφέ χρώμα. Την ίδια εικόνα αντίκρισαν και στα υπόλοιπα κανάλια.

Τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης επικοινώνησαν με το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Πιερίας και ανέφεραν το περιστατικό. Οι υπάλληλοι της νομαρχίας, παρουσία του αντινομάρχη Νίκου Μπουρονίκου και του διευθυντή του τμήματος, προέβησαν σε αυτοψία και επικοινώνησαν με τους καταγγέλλοντες αναφέροντας πως «πρόκειται για μια φυσιολογική εικόνα, η οποία παρατηρείται το φθινόπωρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το καλοκαίρι, όταν τα νερά είναι στάσιμα, από την αποσύνθεση των φυτικών ινών παράγεται αυτό το σκούρο υγρό. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, ελευθερώνουν την ”μπούκα” των καναλιών για να ρέουν τα νερά της βροχής ανεμπόδιστα προς τη θάλασσα. Οι βροχές των χειμερινών μηνών, λοιπόν, ”ξεπλένουν” τα κανάλια και μεταφέρουν όλη τη βρομιά που συγκεντρώθηκε το καλοκαίρι στη θάλασσα».

Βέβαια, συμπλήρωσε ο κ. αντινομάρχης, «δεν αποκλείεται να έχει χρησιμοποιηθεί το κανάλι για παράνομη απόρριψη λυμάτων». Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Πιερίας έλαβε δείγματα από τα νερά του καναλιού για να ελεγχθεί η ύπαρξη βαρέων μετάλλων και άλλων ρυπογόνων ουσιών. Η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή, όπως αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύει και η zougla.gr, σε καμία περίπτωση, δεν αρμόζουν στο προφίλ ενός τουριστικού προορισμού, όπως ο Νομός Πιερίας.

«Για φανταστείτε, δίπλα σε αυτές τις εικόνες, να τοποθετούσαμε και αυτές του Χ.Υ.Τ.Α. Κατερίνης, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η ομάδα μας, πριν από λίγες μέρες ή ακόμη και των ακατέργαστων αστικών λυμάτων του Λιτοχώρου που καταλήγουν στο “σκατόλακο”. Έλα, τώρα! Τάχα μου σοκαρίστηκες! Όλο το Λιτόχωρο το έχει τούμπανο κι εσύ κρυφό καμάρι! Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στους δύο υποψήφιους δημάρχους του Δήμου Δίου – Ολύμπου, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για το περιβαλλοντικό αυτό έγκλημα» εξηγεί ο Ηλίας Τσολακίδης, μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολιτικοί (παλιοί και εκκολαπτόμενοι), διοικητικοί παράγοντες και φορείς, όταν κάποτε αποφασίσουν να κάνουν μια σοβαρή συζήτηση για «πράσινη ανάπτυξη», «προστασία του περιβάλλοντος», «περιβαλλοντική ηθική» και «επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου» ας λάβουν υπ’ όψιν ότι κανένας σοβαρός επισκέπτης δεν θα επέλεγε να πληρώσει για να κολυμπήσει μέσα σε περιττώματα!

Οι Χ.Υ.Τ.Α., τα στραγγίδια τους στα ρέματα και στις ακτές της Πιερίας, τα μολυσμένα κανάλια και τα ακατέργαστα αστικά απόβλητα, που σωρηδόν χύνονται στη θάλασσα είναι αποτέλεσμα των χρόνιων, άθλιων πολιτικών επιλογών και της περιβαλλοντικής αναισθησίας των πολιτικών εκείνων που κράτησαν τα ηνία αυτού του τόπου στα χέρια τους και τον οδήγησαν σε αυτό το περιβαλλοντολογικό χάλι.

Διαβάστε επίσης:

Έτοιμη να καταρρεύσει η δεξαμενή με τα τοξικά λύματα του Χ.Υ.Τ.Α. Κατερίνης, Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2010

Έγκλημα με τοξικά λύματα στην Κατερίνη, Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010, 10:37

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης