Ουδείς διαφωνεί ότι ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι και οι Αρχές συμπεριφέρονται στους ηλικιωμένους, τα παιδιά και γενικά στη ζωή με ό,τι αυτή περιλαμβάνει στην καθημερινότητά μας. Όλοι μιλούν με πάθος για το ενδιαφέρον και την προστασία που πρέπει να δείχνουμε σε όσους είναι πιο αδύναμοι. Τώρα που πολλοί υποψήφιοι επιζητούν τη λαϊκή εντολή για να αναλάβουν την ευθύνη να βελτιώσουν τις συνθήκες λειτουργίας και την προσφορά των τοπικών αρχών ειδικά στα Κ.Α.Π.Η., αφού ξαφνικά έγιναν της μόδας λόγω της δήλωσης του κ. Προβόπουλου, ας ελπίσουμε ότι το ενδιαφέρον όλων θα διατηρηθεί ζωντανό και την επομένη των εκλογών.

Αλλά για την ιστορία, ας έχουμε υπ’ όψιν μας το εξής. Στις 17 Οκτωβρίου 2008, η τοπική εφημερίδα «Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ» υπό τον τίτλο: Παρέμβαση του μέλους του Δ.Σ., Μιρέλλας Καλοστύπη, «Μήπως η πυξίδα των προτεραιοτήτων του Κ.Α.Π.Η. χρειάζεται άμεσα επισκευή;» δημοσίευε το κάτωθι ρεπορτάζ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θέμα λειτουργίας και προτεραιοτήτων του Κ.Α.Π.Η. Νέας Ερυθραίας σε σχέση με την κοινωνική πολιτική που καλείται να εκπληρώσει στην τοπική κοινωνία θέτει με πρόσφατη παρέμβασή της το μέλος του Δ.Σ., δημοσιογράφος, Μιρέλλα Καλοστύπη. Αν και η ίδια επιδιώκει εδώ και καιρό εντός του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων του δήμου μας να ανοίξει η κουβέντα και να κατατεθούν όλες οι απόψεις για το ουσιαστικό νόημα της προσφοράς του σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη μέριμνας και προστασίας, «αντί της μετατροπής του σήμερα σε ένα είδος λέσχης όπου καλλιεργούνται κυρίως σχέσεις πελατειακές με ολίγους δημότες» δεν διαφαίνεται από την πλευρά της διοίκησης μια τέτοια προοπτική.

Η κα Καλοστύπη αναφέρει τα εξής στην παρέμβασή της που κοινοποιείται στα μέλη του Δ.Σ. του Κ.Α.Π.Η. και του δημοτικού συμβουλίου: «Για μια ακόμη φορά με τον πιο θλιβερό τρόπο καταδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι ο σκοπός ύπαρξης και η λειτουργία του Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων έχει χάσει το νόημά του και έχει μετατραπεί σε ένα είδος λέσχης όπου καλλιεργούνται κυρίως σχέσεις πελατειακές με ολίγους δημότες, αλλά συχνά και μη δημότες. Το κριτήριο της ηλικίας ( 60+), που τυπικά αρκεί για την εγγραφή μελών, δεν διασφαλίζει κανόνες αξιολόγησης αναγκών ούτε εξοικονόμηση πόρων για τις πραγματικές ανάγκες αναξιοπαθούντων ανθρώπων. Με ποια οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια γίνονται οι εγγραφές μελών και με ποια οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, κατά προτεραιότητα, οι παροχές προς τα μέλη; Οι κατά καιρούς ψηφίσεις πιστώσεων, που έρχονται στο Δ.Σ., δείχνουν ξεκάθαρα ότι το Κ.Α.Π.Η. συντηρείται σαν μια υπηρεσία του Δημοσίου με σημαντικά λειτουργικά έξοδα, με προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση δημοσίων σχέσεων, δίχως ουσιαστική κοινωνική προσφορά.

Διότι:
1) Ένας άνθρωπος ηλικιωμένος χρειαζόταν άμεσα φροντίδα (υγιεινή) για εισαγωγή σε νοσοκομείο και το Κ.Α.Π.Η. δεν μπόρεσε να προσφέρει το παραμικρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2) Ένα μέλος του Δ.Σ. του Κ.Α.Π.Η. Νέας Ερυθραίας δεν βρήκε συνδρομή από το Κ.Α.Π.Η. της Νέας Ερυθραίας σε μια τέτοια κατάσταση επείγουσας ανάγκης.

Στις 19 Αυγούστου 2008, ένας άνθρωπος είχε άμεση ανάγκη ιατρικής και ψυχολογικής βοήθειας. Επρόκειτο για ζήτημα ζωής και θανάτου για έναν ηλικιωμένο άνδρα ο οποίος ζει μόνος. Τον είδα ανήμπορο στην αυλή του σπιτιού του σε άθλια κατάσταση με το πόδι του πρησμένο και μελανιασμένο να τον πονά επί μέρες, όπως μου είπε, και τότε τηλεφώνησα στο Κ.Α.Π.Η. μήπως υπήρχε κάποιος γιατρός να έρθει να δούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, δεδομένου ότι ο άνθρωπος αυτός είχε κατάθλιψη, πράγμα που δυσκόλευε κάθε συνεννόηση μαζί του. Ένας εγκαταλελειμμένος ηλικιωμένος σε δραματική κατάσταση σωματικής και ψυχικής υγείας και υγιεινής, χρειαζόταν τη βοήθειά μας. Δυστυχώς, πληροφορήθηκα από υπάλληλο του Κ.Α.Π.Η. ότι γιατροί και κοινωνικοί λειτουργοί βρίσκονταν ταυτοχρόνως σε άδεια. Το Κ.Α.Π.Η. της Νέας Ερυθραίας δεν διαθέτει δομή και ετοιμότητα (κατάλληλο χώρο, νοσηλευτή ή μεταφορικό μέσον) για μια πρώτη αντιμετώπιση παρόμοιου περιστατικού; Ούτε το Κ.Α.Π.Η. ούτε το ΔΡΥΜΠΕΤΕΙΟ είχαν δυνατότητα;».

Και καταλήγει η κα Καλοστύπη: «Είναι γνωστό ότι ο προϋπολογισμός εσόδων του Κ.Α.Π.Η. είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον προϋπολογισμό Εξόδων. Μήπως λοιπόν πρέπει να γίνει καλύτερη κατανομή κονδυλίων; Μήπως, για παράδειγμα, το κονδύλι των 6.000 ευρώ για μισθώματα μεταφορικών μέσων παραείναι μεγάλο, τη στιγμή που η μεταφορά ενός ανθρώπου σε ώρα ανάγκης είναι αδύνατη; Μήπως π.χ. ένα κονδύλι 1.000 ευρώ για πολιτιστικές δραστηριότητες και εφημερίδες είναι δεύτερης προτεραιότητας μπροστά στην ανάγκη να είναι δυνατή η μεταφορά ενός ανθρώπου στον χώρο του Κ.Α.Π.Η. να ευπρεπισθεί, προτού μεταφερθεί και εισαχθεί με τη δική μας μέριμνα σε εφημερεύον νοσοκομείο; Μήπως η πυξίδα των προτεραιοτήτων στο Κ.Α.Π.Η. χρειάζεται άμεσα επισκευή; Καλώ και παρακαλώ τα μέλη του Δ.Σ. να προβληματιστούν ως προς τα ανωτέρω και να καταθέσουν τις απόψεις τους για τη λειτουργία, τα έσοδα, τα έξοδα, τις προτεραιότητες και το ουσιαστικό νόημα της προσφοράς του Κ.Α.Π.Η., ώστε να γίνουν βελτιωτικές ενέργειες, με σκοπό να νιώθουν πιο ασφαλείς αυτοί που στα αλήθεια και κατά προτεραιότητα έχουν ανάγκη μέριμνας και προστασίας στην τοπική κοινωνία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, η Νέα Ερυθραία αποτελεί τμήμα του νέου Καλλικράτειου Δήμου Κηφισιάς (Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Εκάλη) και το μέλος του Δ.Σ. του Κ.Α.Π.Η., Μιρέλλα Καλοστύπη, κατά τη διετία 2007 -2008, είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον συνδυασμό ΠΟΛΗ ΦΩΣ με υποψήφια δήμαρχο την Αγγελική Συνοδινού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης