Όλες οι Η.Π.Α παρακολουθούν αυτές τις ημέρες με ενδιαφέρον τη μάχη που δίνει ο Ριντ για να επανεκλεγεί, με αντίπαλο την υποψήφια του Κινήματος του Τσαγιού, Σάρον Ανγκλ. Η μάχη αυτή έχει γίνει το σύμβολο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα κι ένα προσανατολισμένο προς τα δεξιά Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, για την Αμερική του 21ου αιώνα.

Η αυριανή «μάχη» του Ριντ για μια πέμπτη θητεία στη Γερουσία έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία λόγω της εθνικής σημασίας αυτής της αναμέτρησης. Αν δεν καταφέρει να επανεκλεγεί, η ήττα του θα ερμηνευτεί ως σύμβολο της απόρριψης των προεδρικών μεταρρυθμίσεων. Τις μεταρρυθμίσεις αυτές, όμως, τις απορρίπτουν ήδη τα τρία τέταρτα των κατοίκων της πολιτείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ύφεση, που είναι πιο βίαιη στο Λας Βέγκας απ’ οπουδήποτε αλλού (στη Νεβάδα η ανεργία φθάνει το 14,4% έναντι εθνικού μέσου όρου 9,6%), εξηγεί την αλλαγή κλίματος σε αυτή την πολιτεία, που μπορεί να είναι συντηρητική αλλά στις προεδρικές εκλογές έδωσε τη νίκη στον Ομπάμα. Η δημοτικότητα του Ριντ επλήγη από τον ρόλο που έπαιξε στην ψήφιση του προγράμματος ανάκαμψης, το οποίο οδήγησε στη διόγκωση του χρέους της πολιτείας. Η υποστήριξή του προς τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας ήταν η χαριστική βολή.

Παρά τα εκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν και από τις δύο πλευρές σε διαφημιστικά σποτ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ριντ και η Ανγκλ θα παλέψουν στήθος με στήθος. Η δεύτερη, μάλιστα, έχει ελαφρύ προβάδισμα. Κι ας είναι μια εξτρεμίστρια, που έχει ταχθεί εναντίον των αμβλώσεων και υπέρ της διάλυσης της κοινωνικής πρόνοιας (με την οποία χρηματοδοτούνται οι συντάξεις!).

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Τζον Ράλστον, απέναντι σε οποιονδήποτε άλλο Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, ο Ριντ ήταν βέβαιο ότι θα έχανε. Η Ανγκλ, όμως, αποτελεί καρικατούρα πολιτικού κι έτσι ο Ριντ έχει ελπίδες. Σύμφωνα με τη Χάιντι Χάρις, πάντως, που παρουσιάζει μια συντηρητική εκπομπή στο ραδιόφωνο του Λας Βέγκας, η Ανγκλ θα κερδίσει με διαφορά πέντε μονάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης