«Αγκάθι» στις σχέσεις του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, και του Γάλλου ομολόγου του, Νικολά Σαρκοζί, αποτελεί η ένταξη ή όχι της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο Ομπάμα υποστήριξε νωρίτερα μιλώντας στους ευρωπαίους ηγέτες στην Πράγα, ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση των 27 κρατών- μελών θα αποτελέσει ένα «σημαντικό μήνυμα» στη μουσουλμανική αυτή χώρα κι ένα μέσο να συνδεθεί στενά με την ευρωπαϊκή σφαίρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απάντηση του Νικολά Σαρκοζί ήταν άμεση: «Εγώ πάντοτε ήμουν αντίθετος στην ένταξη αυτή και παραμένω αντίθετος. Και τολμώ να πω ότι την άποψη της Γαλλίας συμμερίζεται και η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών μελών της ΕΕ», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Συνεργάζομαι στενά με τον πρόεδρο Ομπάμα, όμως σε ό,τι αφορά την ΕΕ εναπόκειται στα κράτη μέλη της να αποφασίσουν», επεσήμανε ο Σαρκοζί μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 από την Πράγα, όπου συμμετείχε στη σύνοδο ΗΠΑ-ΕΕ.

Πάντως, παρά τη διαφωνία των δύο ηγετών στο θέμα της Τουρκίας, και οι δύο συμφώνησαν πως η σημερινή εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα ήταν προκλητική. Επιπλεόν, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε την «ένωση της διεθνούς κοινότητας να επιβάλλει κυρώσεις σ’ ένα καθεστώς που δεν σέβεται κανέναν διεθνή κανονισμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης