Ενδείξεις, υποθέσεις και εκτιμήσεις, με αφορμή την πιθανή ενδυνάμωση της θέσης των Ρεπουμπλικανών στις προσεχείς ενδιάμεσες εκλογές με φόντο την ισραηλινή στάση σε θέματα.

Η αποδυνάμωση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και η πιθανή άνοδος των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές θα ενίσχυε την αποφασιστικότητα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη συνέχιση του εποικισμού της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια νίκη των Ρεπουμπλικανών θα ενθαρρύνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να παραμείνει αμετακίνητος και να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία, όταν θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις, έχοντας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, προσθέτει. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, υπολογίζει στην Ουάσινγκτον για την άσκηση πίεσης επί της ισραηλινής κυβέρνησης για το πάγωμα του εποικισμού, ώστε να επιτραπεί, σύμφωνα με την παλαιστινιακή θέση, η επανάληψη των άμεσων διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Ινστιτούτου Χερτσλίγια του Τελ Αβίβ Τζόναθαν Σπίερ, τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός όσο και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος περιμένουν τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών για να παίξουν το επόμενο «χαρτί» τους. Η Παλαιστίνια βουλευτής Χανάν Ασράουι δεν πιστεύει επίσης, για άλλους όμως λόγους, ότι οι ενδιάμεσες εκλογές θα ωθήσουν την αμερικανική κυβέρνηση να είναι περισσότερο διαλλακτική απέναντι στο Ισραήλ, «δεδομένου ότι έχει υποχωρήσει ήδη εφ’ όλης της ύλης στις απαιτήσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου».

Μόλις πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2008, η ηγεσία του Λικούντ, που τότε βρισκόταν στην αντιπολίτευση, δεν είχε κρύψει τις επιφυλάξεις της απέναντι στον Μπαράκ Ομπάμα, τασσόμενη υπέρ του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, Τζον ΜακΚέιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκτοτε, έχει αποφύγει να πάρει δημόσια θέση υπέρ των Ρεπουμπλικανών, φοβούμενη μήπως κατηγορηθεί για ανάμειξη στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ, αλλά προσωπικότητες των ΗΠΑ, Εβραίοι ή μη, πολιτικά προσκείμενες στην ισραηλινή δεξιά, δεν κρύβουν την υποστήριξή τους προς το στρατόπεδο αντι-Ομπάμα.

Έτσι, η εφημερίδα «Haaretz» αποκάλυψε στις 22 Οκτωβρίου ότι ο Εβραίος Αμερικανός εκατομμυριούχος Σέλντον Άντελσον, ένας από τους κυριότερους υποστηρικτές του Νετανιάχου, διέθεσε πολλά εκατομμύρια δολάρια σε ρεπουμπλικανικές οργανώσεις που κάνουν εκστρατεία κατά του Ομπάμα.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Yediot Aharonot» εκτιμά ότι ο πρόεδρος Ομπάμα «περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών για να αφήσει να ξεσπάσει η οργή του», έπειτα από την άρνηση του Ισραήλ να παρατείνει, ακόμη και για δύο μήνες, όπως ζητούσε η Ουάσινγκτον, το μορατόριο για την οικοδομική δραστηριότητα στους εβραϊκούς οικισμούς.

Οι απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, που επαναλήφθηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου, έχουν διακοπεί και πάλι, μετά την εκπνοή στις 26 Σεπτεμβρίου του δεκάμηνου μορατόριου για την οικοδομική δραστηριότητα στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης. Για την επανάληψη των συνομιλιών, η παλαιστινιακή πλευρά απαιτεί νέο ισραηλινό μορατόριο, πράγμα που αρνείται η ισραηλινή κυβέρνηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης