Το όραμα του για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα σκιαγράφησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην ανοιχτή ομιλία του στην Πράγα, όπου χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε για να τον ακούσει.

Ο Ομπάμα ζήτησε να γίνει μια νέα παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την ασφάλεια από τον κίνδυνο των πυρηνικών. Είπε ότι ελπίζει στη διαπραγμάτευση μιας νέας συνθήκης για το τέλος της παραγωγής σχάσιμων υλικών για πυρηνικά όπλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ύπαρξη χιλιάδων πυρηνικών όπλων είναι η πιο επικίνδυνη κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου», πρόσθεσε. «Σήμερα ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει αλλά τα όπλα όχι».

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε μία νέα προσπάθεια να περιοριστεί η παραγωγή ευαίσθητων πυρηνικών υλικών μέσα σε τέσσερα χρόνια και να καταπολεμηθεί η μαύρη αγορά όπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε ότι μπορεί οι στόχοι του να μην εκπληρωθούν στη διάρκεια της ζωής του, αλλά τόνισε ότι θα κάνει τα πάντα για να τους επιτύχει. Επεσήμανε ακόμα ότι, όσο το Ιράν θα συνεχίζει να θέτει μία πιθανή πυρηνική απειλή, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για την αντιπυραυλική ασπίδα, μέρη της οποίας μπορεί να τοποθετηθούν στην Πολωνία και την Τσεχία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντάται σήμερα με τους ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ηνωμένων Πολιτειών- Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμπίπτει με την εκτόξευση του τηλεπικοινωνιακού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, την οποία ο Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε ως απολύτως «προκλητική» ενέργεια.

«Τώρα είναι η ώρα για μία ισχυρή διεθνή απάντηση και η Βόρεια Κορέα πρέπει να ξέρει ότι το μονοπάτι για την ασφάλεια δε είναι μέσα από παράνομα όπλα», είπε ο Ομπάμα.

Στην ομιλία του, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμα στο ζήτημα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, των κλιματικών αλλαγών και της αναγκαιότητας της προστασίας του περιβάλλοντος, θέματα που θα συζητήσει και με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Αύριο ο Μπαράκ Ομπάμα θα βρεθεί στην Τουρκία, που θα είναι και ο τελευταίος σταθμός της ευρωπαϊκής του περιοδείας.

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – ΗΠΑ στην Πράγα, 5 Απριλίου 2009, 11:46

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης