Αυστραλιανή έρευνα που εξέτασε τη σχέση μεταξύ του τρόπου ζωής και της σεξουαλικής υγείας σε άνδρες ηλικίας άνω των 40, έδειξε πως η γυμναστική δεν κάνει καλό μόνο στην καρδιά, αλλά και στην σεξουαλική υγεία. Τα αποτελέσματα βασίζονται σε ανάλυση τηλεφωνικής έρευνας του 2003, σε περίπου 6.000 άνδρες άνω των 40 ετών που περιλάμβανε πάνω από 90 ερωτήσεις σε θέματα όπως η οικογενειακή και επαγγελματική κατάσταση και μόρφωση, η γενικότερη υγεία, ο τρόπος ζωής και η σεξουαλική λειτουργία.

Ενώ λοιπόν άλλες έρευνες έχουν δείξει πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ της στυτικής δυσλειτουργίας και της κατάθλιψης, αυτή η έρευνα δείχνει για πρώτη φορά πως υπάρχει σύνδεση και με άλλες διαταραχές σεξουαλικής υγείας και παράλληλα επισημαίνει την ισχυρή σύνδεση μεταξύ της έλλειψης σωματικής άσκησης, στυτικής δυσλειτουργίας και έλλειψης τεστοστερόνης. Επίσης συνδέει το διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα με τη στυτική δυσλειτουργία, ενώ η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι στενά συνδεδεμένη με συμπτώματα κατώτερου ουροποιητικού συστήματος και αντιληπτά συμπτώματα ανεπάρκειας ανδρογόνων (Ανδρογόνο είναι όρος που χρησιμοποιείται για όλες τις ανδρικές ορμόνες, εκ των οποίων η τεστοστερόνη είναι κυρίαρχη ορμόνη).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραμένετε δραστήριοι

Οι ειδικοί ερευνητές προτείνουν οι γιατροί να συζητούν τα θέματα σεξουαλικκής υγείας με τους άνδρες που υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και υψηλή πίεση και τονίζουν επίσης πόσο σημαντικό είναι οι άνδρες να διατηρούνται σε φόρμα και να είναι ενεργοί σε μεγάλη ηλικία. Βέβαια πρέπει να αναφέρουμε πως υπήρξαν κάποιοι περιορισμοί γιατί η ανάλυση βασίστηκε στις απαντήσεις των ερωτηθέντων και γι’ αυτό είναι δύσκολο να καθοριστεί πόση είναι η απαραίτητη άσκηση για να επηρεάζει τη σεξουαλική υγεία παρ’όλα αυτά είναι σωστό να ακολουθούμε τις οδηγίες μισής ώρας έντονης άσκησης την ημέρα για υγιή καρδιά.
Είναι απαραίτητη περαιτέρω και μακροχρόνια έρευνα που να ακολουθεί την πορεία της υγείας των ανδρών από τα 20 έως και τη 3ης ηλικία ειδικά αφού, μια από τις εκπλήξεις της έρευνας ήταν η σχέση μεταξύ του υπερβολικά χαμηλού βάρους και της στυτικής δυσλειτουργίας.

Για το τέλος αφήσαμε μια προειδοποίηση:

Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι τωρινοί υπέρβαροι, διαβητικοί και «καθιστοί» 30άρηδες πως σε 10 χρόνια θα είναι 40. Αν ως μεσήλικοι ξεκινούν με λιγότερο από ιδανικές συνθήκες τα πράγματα αργότερα δεν πρόκειται να είναι ευκολότερα.

Πηγή:BMC Public Health

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο υπογράφει ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης