Τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια αποτελούν μια “σύγχρονη παγκόσμια πανδημία”, η οποία απειλεί, όχι μόνο την επιβίωση, αλλά και την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας, αναφέρει η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, σήμερα 29 Οκτωβρίου.

Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, καθώς τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου, σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και την πιο συχνή αιτία αναπηρίας. Επίσης είναι η 5η πιο συχνή αιτία θανάτου σε άτομα ηλικίας 15-59 ετών. Κάθε χρόνο, σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, ενώ ένας στους έξι συνανθρώπους μας κινδυνεύει να υποστεί Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο κάποια στιγμή στη ζωή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε χρόνο το άθροισμα των θανάτων που οφείλονται σε φυματίωση, ελονοσία και σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS), είναι μικρότερο από τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται σε Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια.

Κάθε 6 δευτερόλεπτα, ένα θανατηφόρο Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο συμβαίνει κάπου στον κόσμο. Επιπρόσθετα, τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια θεωρούνται η δεύτερη συχνότερη αιτία άνοιας και προκαλούν σοβαρές σωματικές, ψυχικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις, όχι μόνο στους επιζώντες ασθενείς αλλά και στις οικογένειές τους.

Ως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) ορίζεται η βλάβη του εγκεφαλικού παρεγχύματος αγγειακής αιτιολογίας, που οφείλεται είτε σε διακοπή της παροχής του αίματος στην πάσχουσα περιοχή (ισχαιμικό ΑΕΕ), είτε από αιμορραγία ως επακόλουθο της ρήξης ενός αγγείου (αιμορραγικό ΑΕΕ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων (World Stroke Organization) έχει πρόσφατα οργανώσει μια παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, με στόχο την ελάττωση της επίπτωσης των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η εκστρατεία αυτή ενημέρωσης, θα έχει διετή διάρκεια και θα αποσκοπεί στην επίτευξη των παρακάτω στόχων:

* Κατανόηση των παραγόντων κινδύνου για εκδήλωση Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου (π.χ. υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης)

* Αύξηση της σωματικής άσκησης

* Διακοπή καπνίσματος

* Περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ

* Υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, με στόχο την αποφυγή της παχυσαρκίας

* Ενημέρωση για τα προειδοποιητικά συμπτώματα κατά την εκδήλωση Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου

Στη χώρα μας η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία (Ε.Ν.Ε.), με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, έχει προγραμματίσει επιστημονική εκδήλωση για το κοινό,(ελεύθερη είσοδος), με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του, σε θέματα που αφορούν το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο.

Η επιστημονική εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων, στην αίθουσα “Αντώνη Τρίτση” του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, σήμερα και ώρα 18:30.

Θα αναπτυχθούν 3 θέματα:

” Τι είναι Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο και πώς δημιουργείται”, από την Μ. Γρύλλια, Διευθύντρια Νευρολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Α “Γ. Γεννηματάς”

” Ποιοί παράγοντες εμπλέκονται στη δημιουργία του”, από τον Κ. Σπέγγο, Επίκουρο Καθηγητή Νευρολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο “Αιγινήτειο”

” Πώς αντιμετωπίζεται”, από τον Κ. Κουμάκη, νευρολόγο

Εκστρατεία για την πρόληψη αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων

Στο πλαίσιο του 31ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου που διοργανώθηκε από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία (Ε.Κ.Ε), ανακοινώθηκε, το επίσημο λανσάρισμα της παγκόσμιας εκστρατείας “1 Mission 1 Million – Αγγίζοντας την Καρδιά του Εγκεφαλικού και στην Ελλάδα”, η οποία καλεί την ιατρική κοινότητα, την κοινότητα των ασθενών, τους πολίτες και τους κρατικούς φορείς να υποβάλλουν ιδέες, για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και κατανόησης, της κολπικής μαρμαρυγής και της σύνδεσής της με το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η πρωτοβουλία αυτή, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας (ESC), στα τέλη Αυγούστου, στη Στοκχόλμη. Η εκστρατεία αυτή, είναι μοναδική στο είδος της, καθώς απευθύνει πρόσκληση υποβολής ιδεών για την υλοποίηση προγραμμάτων, τα οποία θα μπορέσουν να βοηθήσουν τόσο στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, όσο και στη βελτίωση της διαχείρισης της νόσου.

Οι ιδέες που θα κατατεθούν, θα αξιολογηθούν από Επιτροπή Ειδικών Εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα αποφασίσουν ποιες από αυτές θα τεθούν στην ψηφοφορία του κοινού. Πιο συγκεκριμένα, θα επιλεγούν έως 32 προγράμματα, τα οποία θα λάβουν μέρος της χρηματοδότησης για την υλοποίησή τους, ύψους 1.000.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, θα διατεθεί σε μορφή βραβείων, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 10.000 ευρώ και 100.000 ευρώ.

Παράλληλα, σε τοπικό επίπεδο, η Επιτροπή Ειδικών Εμπειρογνωμόνων θα επιλέξει μία από τις ελληνικές συμμετοχές, στην οποία θα προσφερθεί χρηματικό βραβείο ύψους 10.000 ευρώ.

Οι επαγγελματίες υγείας και οι ομάδες ασθενών μπορούν να εγγραφούν στον ελληνικό δικτυακό τόπο της εκστρατείας 1 Mission 1 Million, http://www.heartofstroke.com/ ,για να λάβουν δωρεάν ενημερωτικό υλικό, που θα ενισχύσει την προσπάθειά τους στην πληροφόρηση των ασθενών για την κολπική μαρμαρυγή και τον κίνδυνο εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα προγράμματα μπορούν να υποβληθούν μέσω διαδικτύου έως τις 31 Δεκεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης