Σε απόγνωση βρίσκονται οι περιπτερούχοι σε όλη την Ελλάδα, καθώς το καθαρό κέρδος που λαμβάνουν για κάθε πακέτο τσιγάρων έχει μειωθεί δραματικά. Όπως δήλωσε στη zougla. gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Περιπτερούχων Κεντρικής Ελλάδας, Κώστας Κόγιος, το κέρδος των περιπτερούχων για κάθε πακέτο, από τα λεγόμενα ακριβά τσιγάρα που πωλούνται στην αγορά, γνωρίζει κατακόρυφη πτώση στα 12 λεπτά, ενώ στα… φθηνά το κέρδος περιορίζεται μεταξύ 6 έως 8 λεπτά το πακέτο. Ταυτόχρονα, οι χιλιάδες καπνοπώλες στην Αττική αλλά κυρίως στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουν βρεθεί μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο, λόγω της αύξησης της φορολογίας και συγχρόνως της τιμής πώλησης των τσιγάρων, που προκάλεσε και την κατακόρυφη κάμψη στην κατανάλωσή τους. Μέχρι σήμερα μόνο, αυτή η καθοδική πορεία έχει αγγίξει το 12%, ενώ συγχρόνως έχει οδηγήσει στο κλείσιμο περίπου 1.500 περιπτέρων, από τη αρχή του τρέχοντος έτους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προκύπτει αύξηση των φόρων που από το 73,5% οδηγείται στο 81,4% ή κατά 0,74% ανά πακέτο. Μειώνεται το περιθώριο της εταιρείας από 0,51% σε 0,43%, δηλαδή υπάρχει μείωση κατά 0,08% ανά πακέτο. Μειώνεται ταυτόχρονα το περιθώριο κέρδους του εμπορίου από 0,34% σε 0,28%, που σημαίνει ότι προκύπτει μείωση κατά 0,06% ανά πακέτο. Όπως υπολογίζεται μάλιστα η πτώση της κατανάλωσης, σε συνδυασμό με την αύξηση του ειδικού φόρου στα προϊόντα καπνού, αναμένεται ότι θα μειώσει κατά περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ τον συνολικό τζίρο των περιπτέρων σε όλη τη χώρα, ο οποίος κατά το 2009 ήταν ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν αναμονή βρίσκονται πλέον οι περιπτερούχοι, οι καπνοβιομηχανίες και οι χονδρέμποροι για τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών, μετά και την τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει τη φορολογία των καπνικών προϊόντων. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Κόγιο, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα βρεθούν το συντομότερο δυνατόν οι λύσεις για τη βιωσιμότητα του κλάδου των περιπτερούχων, ζητώντας μάλιστα από τις καπνοβιομηχανίες να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους εντός των επόμενων τεσσάρων ημερών. Μετά από αυτές τις δεσμεύσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος των περιπτερούχων, μαζί με ακόμη 4 συναδέλφους του, ανέστειλαν την απεργία πείνας και ξέστησαν τις σκηνές που είχαν στήσει στην είσοδο του Υπουργείου Οικονομικών. Βέβαια, ο κ. Κόγιος δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών πως, σε περίπτωση της μη τήρησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων, οι περιπτερούχοι θα επανέλθουν για να διεκδικήσουν την επιβίωση του κλάδου τους με ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr ο κ. Κόγιος:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης